Creșterea economică a zonei euro a accelerat în trimestrul al doilea. Date oficiale Eurostat

Creșterea economică a zonei euro a accelerat în trimestrul al doilea față de cel precedent, datorită unei performanțe mult mai bune decât se preconiza în Spania, Franța și Italia.

Astfel, poate fi observată rezistența economiei celor 19 țări care împart moneda euro, pe fondul unei inflații record, în special a costurilor cu energia pentru industrie, și a incertitudinii create de invazia rusă în Ucraina, notează reuters.com

Totuși, estimarea preliminară a Eurostat ar putea fi revizuită ulterior.

De asemenea, estimările Eurostat arată și că produsul intern brut al zonei euro a crescut cu 0,7% în ritm trimestrial în perioada aprilie-iunie și cu 4,0% în ritm anual.

În ciuda unui rezultat ușor mai slab decât estimările în Germania, Franța a depășit așteptările cu o creștere trimestrială de 0,5%, Italia cu o creștere mult mai puternică de 1,0% și Spania cu o creștere la fel de surprinzătoare de 1,1%.

Banca Centrală Europeană va majora ratele dobânzilor

În altă ordine de idei, amintim că Banca Centrală Europeană este nevoită să ia măsuri drastice având în vedere evoluția inflației din zona euro.

În acest sens, președintele BCE, Christine Lagarde, anunță că noi majorări la ratele dobânzilor ar putea avea loc în acest an.

Într-un interviu acordat grupului media german Funke Mediengruppe, șefa BCE a vorbit despre actuala situație economică, dar și despre măsurile pe care le va lua instituția bancară pe care o conduce.

Menționăm faptul că declarațiile oficialului BCE confirmă cel mai puternic angajament de până acum în lupta contra inflației, care doar în luna iunie a atins un maxim istoric, de 8,6%, în ciuda temerilor pe care Executivul comunitar le avea odată cu războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

„Vom majora dobânzile atât timp cât va fi necesar pentru a readuce inflaţia la ţinta noastră”, a declarat Lagarde.

Amintim faptul că, la finalul săptămânii trecute, Banca Centrală Europeană a decis să majoreze ratele dobânzilor, pentru prima dată în ultimii 11 ani. Iar creșterile nu se vor opri aici, căci instituția a mai precizat că ar putea urma și alte majorări, tot în 2022.

În același timp, BCE a mai anunțat și un nou program de achiziţionare de bonduri, pentru a ţine sub control costurile de împrumut ale celor mai îndatorate state din zona euro.