”Sursa finanţării sectorului bancar este principala preocupare la acest moment. Statele emergente nu pot auto-genera resurse pentru finanţarea sectorului bancar la nivelul actual”, a spus oficialul ING, citat de Agerpres.
Potrivit lui, România a fost întotdeauna importator net de capital, iar criza datoriilor suverane riscă să determine o nouă criză a lichidităţilor bancare. Astfel, subliniază Negrițoiu, țara noastră înregistrează o dependenţă peste medie faţă de finanţarea externă.
Raportul credite-depozite în valută este unul excesiv
În același timp, raportul credite-depozite în valută este unul excesiv, de 221%, iar creanţele băncilor străine reprezintă 96% din totalul activelor bancare din România. Mai mult, din punct de vedere al dependenţei de finanţarea externă, România este în aceeaşi ”ligă” cu statele baltice, iar creşterea economică va fi principala victimă, a avertizat Negriţoiu.
Creanţele băncilor străine reprezintă 67% din totalul activelor pe pieţele emergente. În România, activele bancare se ridică la 117 miliarde de dolari, respectiv 66% din PIB. Creanţele băncilor străine însumează 112 miliarde de dolari (96% din total active bancare), iar creanţele băncilor din zona euro totalizează 109 miliarde de dolari (94% din total active bancare).
Totodată, acordul Basel 3 aduce reguli de lichiditate mai stricte, băncile vor avea nevoie de capital suplimentar şi vor avea mai puţini bani pentru creditare. ”Creditul va fi mai scăzut în economie şi fără restricţiile autorităţii de reglementare”, a mai spus Negriţoiu. El a adăugat că indicatorii de finanţare arată o şubrezire a sănătăţii pieţei interbancare din Europa, din cauza percepţiei crizei datoriilor suverane şi impactului posibil asupra băncilor, care nu mai au încredere să se împrumute între ele.
”Nu vom avea un deceniu liniştit. Cred că va fi un deceniu tensionat şi agitat”, a conchis directorul general al ING Bank România.
Creşterea economică, afectată şi de încetinirea creditării, nu numai de temperarea exporturilor
5 octombrie 2011, 13:32
Ultima modificare în 5 octombrie 2011, 16:32
Creşterea economică va fi afectată şi de încetinirea creditării în economie, nu numai de temperarea exporturilor, atrage atenția Mişu Negriţoiu, directorul general al ING Bank România.
Etichete: creditare,
crestere economica,
exporturi,
ing romania
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Isărescu: Reducerea CAS pare o soluţie simplă, dar poate eşua după şase luni
- BCR lansează un depozit în lei pe 2 ani, cu o dobândă de 14% la scadenţă
- De astăzi intră în vigoare noul regulament BNR
- ARPIM: Piața farmaceutică va scădea cu 30% în urma aplicării noii taxe clawback
- Acte normative publicate în data de 4 octombrie
- Numărul turiștilor cazați în România a crescut în august cu 21,7%
- Ministrul transporturilor, Anca Boagiu: „Companiile feroviare au fost ţinute în izolare din incompetenţă şi rea-voinţă”
- Nebuloasa preţurilor. Şeful benzinarilor particulari vede litrul de benzină la 7 lei în 2012. Rompetrol: Impactul cursului la pompă va fi nesemnificativ
- Pe cine dă vina teoria conspiraţiei: Evreii care „au creat” dezastrul financiar
- APIA: Luna aceasta, agricultorii pot cere subvenţionarea accizei la motorina folosită în trimestrul trei