Potrivit cifrelor oficiale publicate vineri, produsul intern brut (PIB) al celei de-a doua puteri economice mondiale a crescut cu numai 0,4% pe an în perioada aprilie – iunie.
Nu este o stagnare, dar aproape. După o performanţă în primul trimestru în care produsul intern brut (PIB) a crescut cu 4,8%, în China, creşterea s-a prăbuşit în trimestrul al doilea, marcând aproape o stagnare.
Cu o creştere de 0,4% în al doilea trimestru din 2022, China are cea mai proastă performanţă de la primul trimestru din 2020, când, marcată de pandemie, economia scăzuse cu 6,8%. Deşi analiştii se aşteptau la o încetinire mai moderată (+1,6%), această performanţă proastă era totuşi aşteptată.
În aşa măsură, încât Bursele chinezeşti începuseră să scadă vineri, chiar înainte de a cunoaşte cifra creşterii. În primele tranzacţii la Bursa din Hong Kong, indicele Hang Seng pierdea 1,10% până la 20.522,11 puncte. Indicele compozit al Bursei din Shanghai pierdea 0,62% până la 3.261,38 puncte, în vreme ce Bursa din Shenzhen era în scădere cu 0,34% până la 2.185,15 puncte.
Această performanţă proastă se explică deja prin criza sanitară şi strategia zero Covid a Chinei, pe care ea o aplică de la începutul epidemiei. Astfel, în primăvară, Shanghaul a fost pus în izolare timp de două luni ca răspuns la cea mai rea creştere epidemică din ţară de doi ani. O izolare similară a fost la un moment dat luată în considerare în mai la Beijing.
Aceste măsuri au dat o lovitură dură economiei, cu multe companii, uzine şi magazine forţate să-şi înceteze activitatea şi cu lanţuri de aprovizinare sub tensiune.
Un număr tot mai mare de cumpărători nu-şi mai achită creditul imobiliar
Apoi, veştile rele din domeniul imobiliar se înmulţesc. În iunie, preţul locuinţelor noi a scăzut din nou (-0,5% pe an). E a doua scădere a acestui indice care reuneşte media preţurilor în 70 de oraşe din China. Şi, „un număr tot mai mare de cumpărători nu-şi mai plătesc ratele din cauza încetinirii economice şi a întârzierilor” promotorilor pentru progresul şantierelor sau predarea cheilor.
Cât despre rata şomajului, ea s-a stabilizat la 5,5% în iunie faţă de 5,9% o lună mai înainte. Deosebit de supravegheată de putere şi calculată numai pe urban, a atins un record absolut în februarie 2020, în toiul epidemiei, înainte de a scădea.
Obiectivul unei creşteri a PIB de circa 5,5% în acest an ar putea să nu fie realizat
Beijingul şi-a fixat drept obiectiv o creştere a PIB „de circa 5,5%” în acest an, dar mulţi economişti se îndoiesc că el va fi realizat”. Această cifră ar reprezenta pentru China ritmul de creştere cel mai slab de la începutul anilor 1990, în afara perioadei de Covid.
Anul trecut, ţara care îşi revenea după şocul primului val epidemic a obţinut pe tot anul 2021 un PIB în creştere cu 8,1%.
În iunie, vânzările du amănuntul au crescut mult
O veste bună, totuşi, pentru China. Vânzările cu amănuntul, principalul indice al consumului gospodăriilor, au crescut în iunie, chinezii reîncepând sa cumpere o dată cu relaxarea restricţiilor anti-Covid, potrivit cifrelor oficiale publicate vineri.
Vânzările au crescut luna trecută cu 3,1% pe an. În mai, ele scăzuseră cu -6,7%, în plin val epidemic care a dus la izolarea dură de la Shanghai, relatează LA TRIBUNE.