Bogdan Aurescu a subliniat continuarea implementării unor proiecte majore de conectivitate regională, care vor avea „un impact pozitiv semnificativ asupra creşterii economice şi asupra pieţei muncii din Europa Centrală şi de Est”.

Conform unui comunicat al MAE, la reuniune au mai participat, în calitate de invitaţi, adjunctul secretarului de stat al SUA, Stephen Biegun, şi secretarul de stat din MAE german, Miguel Berger, precum şi Secretarul General al Serviciului European de Acţiune Externă, Helga Schmid.

„Dezbaterea a vizat şi Fondul de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări, ale cărui baze au fost puse la Summit-ul din 2018 de la Bucureşti, un instrument fundamental care are ca obiectiv finanţarea proiectelor de interconectare din regiunea celor Trei Mări”.

Realizarea proiectelor prioritare

Şeful diplomaţiei române a arătat că realizarea proiectelor prioritare de interconectare ale I3M din domeniul conectivităţii în sfera transporturilor, energiei sau digitalului ar putea oferi un sprijin important redresării economice post-pandemie.

Din această perspectivă, continuarea implementării unor proiecte majore de conectivitate regională va avea, totodată, un impact pozitiv semnificativ asupra creşterii economice şi asupra pieţei muncii din Europa Centrală şi de Est.

Ministrul Bogdan Aurescu a salutat demersurile Estoniei pentru pregătirea celui de-al cincilea Summit al Iniţiativei şi celei de-a treia ediţii a Forumului de Afaceri I3M.

Sprijinul deplin al României

De asemenea, Aurescu a subliniat sprijinul deplin al României pentru substanţa şi succesul evenimentelor găzduite de Estonia în luna octombrie, pe linia consolidării rezultatelor Summit-ului şi Forumului de Afaceri I3M din 2018, de la Bucureşti, găzduit de preşedintele Klaus Iohannis.

Ministrul român a precizat că ţara noastră rămâne implicată activ în dezvoltarea I3M, preşedintele României şi Guvernul conlucrând pentru valorificarea deplină a potenţialului acestei platforme şi pentru implementarea proiectelor şi a obiectivelor Iniţiativei, inclusiv la nivelul unui grup de lucru interinstituţional coordonat la nivel de vice-prim-ministru.

Bogdan Aurescu a subliniat rolul potenţial al Fondului de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări, la care participă ca fondatori Banca Poloneză de Dezvoltare şi Eximbank din România, în finanţarea unor proiecte de interconectare în regiune, complementar cu utilizarea de fonduri guvernamentale ori private, europene sau americane. În context, a menţionat importanţa implicării în Fond şi a altor bănci de profil din regiune, precum şi a instituţiilor financiare europene şi internaţionale, alături de investitori privaţi.