Corporaţiile prezente în România sau cele care au intrat pe piaţă recent au închiriat în primul trimestru al acestui an o suprafaţă de 100.000 mp de spaţii de birouri în Bucureşti, aceasta fiind cel mai puternic trimestru înregistrat vreodată de compania de consultanţă imobiliară JLL. Analiştii pun această mişcare pe seama prognozelor de creştere economică ale României. După criza financiară, creşterea Produsului Intern Brut (PIB) al României a fost stimulată de revenirea cererii autohtone şi de exporturi. Anul trecut, România a avut o creştere economică de 3,8%, una dintre cele mai mari rate de creştere din Uniunea Europeană, după Suedia, Cehia şi Slovacia. În 2016, prognozele indică spre o accelerare continuă a PIB-ului spre 4,2%, iar Banca Mondiala estimează că economia va creşte cu 4% în 2018.
„Creşterea economică a României a atras atenţia investitorilor imobiliari“, arată consultanţii JLL în raportul dedicat investiţiilor în zona Europei Centrale şi de Est în 2016. Cu un volum de tranzacţii imobiliare de aproape 9 mld. euro, 2015 a fost al treilea vârf de creştere din regiune înregistrat vreodată. Deşi Polonia şi Cehia au atras 76% din volumul de investiţii al zonei, în 2015 s-a constatat creştere şi interes din partea investitorilor şi în Ungaria, România şi Slovacia. Polonia a condus în privinţa volumului de investiţii atrase cu 4 mld. euro, adică 46% din volumul total al regiunii. A fost urmată de Cehia cu 2,65 mld. euro şi o pondere de 30%, Ungaria cu 790 mil. euro şi 9% pondere în volumul total, România cu 650 mil. euro şi 7,5% din total şi Slovacia cu 412 mil. euro şi 4,5% din total, potrivit datelor JLL.
Galopul investitorilor însetaţi de plasamente imobiliare, după ani de pauză, s-ar putea totuşi opri într-un zid. Asta pentru că Adrian Vasilescu, consilier pe probleme de strategie în cadrul Băncii Naţionale a României, vede creşterea economică a României ca fiind nesustenabilă, pentru că nu se vede în buzunarele cetăţenilor.
„Realitatea este că navigăm într-un ocean de riscuri şi este important ca aceste riscuri să le măsurăm. Acolo unde este apa mai mare să punem geamanduri şi să fim atenţi acolo unde se produc seismele cele mai mari. Cu riscurile nu ne putem juca. Noi nu suntem ţară emergentă. Şansa noastră este Uniunea Europeană, chiar dacă vorbim despre scheme rigide. Guvernatorul Băncii Naţionale a atenţionat, încă din 2007, clasa politică, spunând 'Nu mai trageţi de economie, că se rupe…'. Atunci udam grădina, deşi afară ploua torenţial… Creştea deficitul de curent, atunci ajungând până la minus 13,4%. Avertismentul Băncii Naţionale parcă nici n-a fost auzit şi iată că totul s-a rupt. Asta se întâmplă când dezmăţul e prea mare“, avertiza recent Vasilescu.
Totuşi, investitorii imobiliari alocă în continuare volume impresionante de bani achiziţiilor din România stimulaţi de prognozele optimiste. Numai în primul trimestru au cumpărat proprietăţi de 180 mil. euro, un volum cu 30% peste rezultatele din aceeaşi perioadă a anului trecut.