Situatia somajului in tarile din Europa Centrala si de Est este critica. In unele state, rata somajului a atins cota de 20% si creste in continuare. Cresterea economica, modesta de altfel, nu a reusit sa gaseasca solutii pentru acest flagel. In Polonia si Slovacia se investeste in constructia de autostrazi pentru a oferi locuri de munca. In Cehia, privatizarea a fost amanata o perioada, pentru a conserva locurile de munca. In Romania, ca si in Ucraina, se fac artificii pentru a mentine in viata vechile intreprinderi care ofera locuri de munca. Parerea analistilor citati de Business Central Europe este ca nici una dintre aceste metode nu va da rezultatele dorite, iar somajul va ramane o boala a regiunii. Dar ceea ce ingrijoreaza cel mai mult este ca rata somajului va ramane la valori ridicate cel putin un deceniu de acum incolo.
Dupa 1990, inchiderea unei mari parti a acestor uzine a lasat foarte multi oameni pe drumuri, insa nici nu s-au creat noi locuri de munca. Cresterea industriala se face pe seama eficientizarii productiei, care pentru moment inseamna mai putini muncitori. Problemele sunt evidente in Polonia si Slovacia, unde somajul ramane la cote ridicate, in ciuda unei cresteri economice sanatoase. Explicatia este data de continuarea procesului de restructurare industriala, locurile de munca in industrie fiind in scadere. Intreprinderile mici si mijlocii nu reusesc sa rezolve problema, fiind slab capitalizate, iar cele mai grave dezechilibre se inregistreaza in industria grea, sector in care nu exista IMM-uri. Totodata, zonele monoindustriale impiedica dezvoltarea serviciilor, populatia din aceste zone neavand bani pentru a sustine o asemenea activitate. Ca raspuns la acest fenomen, in Romania, fostii muncitori s-au vazut nevoiti sa se intoarca la munca campului, insa la tara se practica o agricultura de subzistenta. De altfel, acest fenomen este general pentru Europa Rasariteana, chiar si pentru Ungaria, numarul celor care traiesc din agricultura dublanu-se in ultimul deceniu.
Cabinetul Nastase a reusit performanta diminuarii ratei somajului la 9,9% din totalul populatiei active, pe fondul atingerii unei aparente macrostabilizari. Analistii se indoiesc ca obiectivul unei rate a inflatiei scazute va putea fi obtinut fara a se mari numarul somerilor. Pana in prezent, nici una dintre tarile aflate in tranzitie nu reusit performanta de a micsora simultan rata inflatiei si pe cea a somajului. Exceptie a facut Ungaria, care a beneficiat de investitii straine masive, ce au absorbit surplusul de forta de munca disponibilizata.