Companiile resimt diferit creșterea economică din ultima perioadă, aproape 8.300 intrând în insolvență pe parcursul anului trecut. Cifra este însă cu o cincime mai mică decât cea înregistrată în 2015.
Perioada economică bună de anul trecut s-a putut observa și în numărul în scădere al companiilor care au intrat în insolvență. Datele Registrului Comerțului (ONRC) arată că, în 2016, au declanșat procedura de insolvență 8.371 de firme, cu 18,5% mai puține decât în 2015. Cele mai multe procese au fost înregistrate în Municipiul București, cu un total de 1.771 cazuri, cu 2,5% mai puțin decât în anul anterior.
Pe locul secund se găsește județul Bihor, unde au fost 422 de cazuri, cu 2,3% mai multe decât în 2015, iar pe al treilea județul Timiș, cu un total de 406 insolvenţe, în urcare cu 17,8%. Comerțul cu ridicata și cu amănuntul a fost sectorul care a generat cele mai multe insolvențe, cu un total de 2.555, cu 24,1% mai puțin decât în anul anterior.
Numărul de companii care și-au suspendat activitatea anul trecut a fost de asemenea mai mic decât în 2015, cu un total 15,918 cazuri, înregistrând o scădere de 10,1%, în timp ce numărul de companii închise (dizolvate) s-a ridicat la 29.923, în urcare cu 7%.
Unul dintre motivele intrării în insolvență identificat de analiștii de la Coface România este cel al majorării salariului minim, companiile cu probleme fiind dintre cele cu mai mulți angajați. „Salariul minim pe economie a fost majorat de 12 ori în ultimii opt ani și a crescut mult mai rapid decât nivelul productivității medii, ponderea acesteia în salariul mediu brut de la nivelul economiei crescând de la 27% în 2008 la 43% în 2016”, spune Iancu Guda, director servicii și eonomist șef la Coface România. O altă cauză identificată pentru insolvențe a fost scăderea semnificativă a veniturilor, cuplată cu acumularea de pierderi din ce în ca mai mari.
Insolvențe în energie
Numărul companiilor mari, cu cifră de afaceri de peste un milion de euro, intrate în insolvență anul trecut s-a apropiat de 340, în scădere de la 577 în 2015, iar dintre acestea remarcăm Electrocentrale București, Polisano, Societatea Complexul Energetic Hunedoare, CET govora, și Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice București (RADET). Pe sectoare, conform calculelor realizate de Coface, conduce industria fabricării produselor textile, îmbrăcăminte şi încălţăminte, cu 61 de companii insolvente la 1.000 de companii active, urmată de cea a construcţiilor, cu 40 de insolvenţe la 1.000 de firme active, şi cea a hotelurilor şi restaurantelor, cu 37 de insolvenţe la 1.000 de firme active. Totodată, zonele cele mai afectate de insolvenţe sunt Bucureşti şi Nord-Vest, iar la polul opus se află zonele Vest şi Sud-Vest.
Economia a mers foarte bine anul trecut și a recuperat pierderile provocate de criza din 2009, dar refacerea economiei a însemnat și pierderea a circa 200.000 de companii în ultimii zece ani. Dispariția unor companii care nu care fac față concurenței din economia de piață este un eveniment normal, mai ales atâta timp cât sunt înlocuite cu firme nou-înființate, numai că țara noastră încă suferă la acest capitol, cel al numărului de companii pe cap de locuitor, pe ultimele locuri în Europa, iar situația nu pare că se va modifica semnificativ în următorii ani.
Anul în curs a debutat nefericit pentru companiile din energie, care au fost luate prin surprindere de gerul năprasnic din ianuarie. Coroborat cu declarațiile cel puțin nefericite ale ministrului Energiei, prețul energiei electrice a explodat pe piața la vedere, ceea ce a provocat pierderi majore unor traderi. Una dintre primele victime este Transenergo, o companie cu o cifră de afaceri de 300 milioane ero, care a și intrat în insolvență săptămâna trecută. Iar alte cinci companii mari au anunțat că nu își mai pot onora obligațiile contractuale, conform Asociației Furnizolrilor de Electricitate.