Așadar, creșterea economiei a încetinit la 1,3% în cel de-al treilea trimestru al acestui an, în contextul în care în T2 PIB a urcat cu 1,8% faţă de primele trei luni.

De asemenea, Produsul intern brut în trimestrul III 2022 a înregistrat o creştere faţă de trimestrul III din anul 2021 cu 4% pe seria brută şi cu 4,7% pe seria ajustată sezonier, arată estimarea semnal realizată de Institutul Național de Statistică (INS).

Datele INS arată și că PIB a crescut cu 4,3% pe serie ajustată sezonier în intervalul 1 ianuarie – 30 septembrie 2022, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2021. Pe serie brută, în primele nouă luni, avansul economiei a fost de 5%.

„Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului intern brut pentru trimestrul III 2022 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, fiind înregistrate modificări ale indicilor de volum comparativ cu a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul III 2022, publicată în comunicatul de presă nr. 257 din 12 octombrie 2022.

Astfel: rezultatele trimestrului I 2022, comparativ cu trimestrul IV 2021, au fost revizuite de la 106,4% la 104,4%; rezultatele trimestrului II 2022, comparativ cu trimestrul I 2022, au fost revizuite de la 105,0% la 103,9%”, a transmis Institutul Național de Statistică (INS) într-un comunicat.

Vom avea inflație mai ales în prima parte a anului

În altă ordine de idei, amintim că Banca Națională a României (BNR) a făcut anterior un anunț cu privire la prețurile care vor fi înregistrate de Sărbători.

Potrivit informațiilor transmise de Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, că iarna 2022 – 2023 va fi o perioadă grea din punct de vedere economic.

„Dar va fi un an greu. Vom avea inflație mai ales în prima parte a anului în continuare destul de mare. Depindem de energie. Dacă prețul la energie se modifică semnificativ va fi o scădere mai abruptă. Dacă nu suntem la două cifre tot anul.

Eu mă aștept să fie trimestrul III 2023 dacă vom avea ordonanță coerentă și cu efecte la prețurile energie şi la gaze. Dacă nu în 2024 la T1 deja lucrurile sunt certe, evoluțiile merg deja în jos.

(…) E important să nu vindem iluzii. Va fi o perioadă grea. Fiecare trebuie să se gospodărească cât poate. Nu există miracole și nici nu există soluții care să schimbe lucrurile de la o lună la alta, nu există așa ceva. Din păcate, nu are nimeni această capacitate. Vedem celelalte state din Europa cu inflații la fel de mari, dacă nu mult mai mari decât are România”, a declarat Dan Suciu.