Potrivit ultimului raport dat joi publicității de Organizaţia Naţiunilor Unite, previziunile privind creșterea economică mondială sunt rezervate. Printre marile probleme semnalate de ONU se află în continuare pandemia de coronavirus, care, în opinia organizației, va avea o consecinţă pe termen lung.
Economia mondială ar urma să înregistreze o creştere de 5% în 2022, faţă de un avans de 5,5% în 2021, şi să crească cu 3,5% în 2023, pe fondul noilor valuri de infecţii COVID-19, al dificultăţilor de pe piaţa muncii, perturbărilor din lanţurile de aprovizionare şi al majorării inflaţiei, se arată într-un raport publicat joi de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), transmite Reuters.
Consecințe pe termen lung
Ritmul de creştere al economiei din 2021, după contracţia de 3,4% din 2020, a început să încetinească la finalul anului trecut, inclusiv în marile economii, cum ar fi China, Uniunea Europeană şi Statele Unite, deoarece efectele măsurilor de stimulare fiscală şi monetară s-au atenuat şi au apărut perturbările din lanţurile de aprovizionare, potrivit celui mai recent raport World Economic Situation and Prospects, publicat de ONU.
Alături de evoluţia pandemiei, „sporirea presiunilor inflaţioniste în marile economii dezvoltate şi în câteva mari economii în curs de dezvoltare prezintă riscuri suplimentare la adresa redresării. Inflaţia globală a urcat anul trecut la un nivel estimat de 5,2%, cu mai mult de două puncte procentuale peste tendinţa din ultimii zece ani”, se arată în raportul ONU.
De asemenea, instituţia avertizează că o consecinţă pe termen lung a pandemiei este nivelul mai ridicat al inegalităţii în cadrul şi între state.
„Pentru majoritatea ţărilor în curs de dezvoltare, o redresare deplină a PIB-ului per capita rămâne greu de atins. Deficitul dintre ce realizează ele şi ce ar fi realizat fără pandemie va persista şi în 2023. În contrast, PIB-ul per capita în economiile dezvoltate ar urma să se redreseze aproape complet până în 2023, faţă de proiecţiile de dinaintea pandemiei”, se arată în raport.
Ce previziuni a făcut Banca Mondială?
În ceea ce privește economia românească, aceasta ar urma să înregistreze în acest an o creştere de 4,3%, faţă de un avans 4,5% previzionat în iunie 2021, conform raportului Băncii Mondiale „Perspective Economice Globale” (Global Economic Prospects) publicat miercuri.
Pentru 2023, Banca Mondială prognozează o expansiune de 3,8% a PIB-ului României, faţă de un avans de 3,9% previzionat în iunie 2021, în timp ce instituţia estimează că în 2021 s-a înregistrat o creştere de 6,3%.
În regiunea Europa şi Asia Centrală, în care este inclusă şi România, Banca Mondială prognozează o creştere a economiei de 3% anul acesta, şi de 2,9% anul viitor, în timp ce economia mondială ar urma să înregistreze un avans de 4,1% în 2022 şi de 3,2% în 2023.
De asemenea, cele mai recente previziuni ale Băncii Mondiale indică o încetinire a creşterii economiei globale la 4,1% în 2022, de la 5,5% în 2021.