"Într-un scenariu ţintă pozitiv, ne aşteptăm la dinamici pozitive în privinţa numărului de angajaţi, majorarea investiţiilor şi productivitatea. Ca rezultat, ne aşteptăm ca PIB-ul Rusiei să accelereze la rate de peste 3% până în 2020", a previzionat oficialul rus.
Acesta a adăugat: "estimarea include continuarea tendinţelor înregistrate în ultimii ani – o încetinire a avansului economiei globale de la 3,1% în 2017 la 2,8% până în 2020".
De asemenea, Oreshkin se aşteaptă la majorarea investiţiilor în Rusia anul acesta, pe fondul atenuării incertitudinilor macroeconomice.
"În 2017, creşterea investiţiilor în active fixe ar urma să crească cu 2%, în timp ce investiţiile în sectorul privat vor fi acoperite de fondurile proprii", a declarat ministrul rus al Economiei.
Anul trecut, economia Rusiei s-a contractat cu 0,2%, conform datelor Serviciului Federal de Statistică, din cauza sancţiunilor occidentale şi a declinului preţului petrolului. Pentru acest an, Guvernul se aşteaptă la un avans de 2% al PIB-ului Rusiei.
Declinul preţului ţiţeiului, care a început la mijlocul lui 2014, a forţat producătorii să-şi reducă semnificativ cheltuielile în 2015 şi 2016. Cotaţia barilului de ţiţei Brent, un indicator de referinţă pentru industria petrolieră, a depăşit anul aceasta 50 de dolari, după ce Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi o serie de state producătoare din afara cartelului au încheiat un acord de reducere a producţiei pe plan global cu 2%.
Rusia, ţară care nu este membră a OPEC, dar care alături de Arabia Saudită şi SUA reprezintă unul dintre principalii producători de petrol ai planetei, a anunţat că este gata să îşi reducă propria producţie de ţiţei cu 300.000 de barili pe zi, adică jumătate din scăderea cerută de OPEC pentru toate ţările producătoare care nu sunt membre ale cartelului.
Moscova este interesată de creşterea preţului la petrol, produs care asigură o mare parte din veniturile sale bugetare. În ultimii doi ani, prăbuşirea preţului la petrol şi sancţiunile impuse de Occident pentru rolul Moscovei în criza din Ucraina au afectat economia rusească. În plus, o reducere a producţiei cu 300.000 de barili pe zi nu este una semnificativă pentru Rusia, în condiţiile în care, în toamnă, producţia sa de petrol a atins un nivel record pentru perioada post-sovietică, de 11,2 milioane barili pe zi.
SURSA: Agerpres