continua sa fie mari, fiind destul de greu de facut previziuni, dupa ce estimarile pentru 2003 au fost depasite. Opinia majoritatii analistilor sau dealerilor bancari converge catre ideea ca in acest an cursul va fi strans legat de evolutia paritatii euro/dolar. La aceasta se adauga faptul ca ne vom afla in plin an electoral, ceea ce transforma 2004 intr-un an atipic din punctul de vedere al politicilor de curs si monetare aplicate de autoritati. Nu trebuie uitata tinta de inflatie vizata si cat
continua sa fie mari, fiind destul de greu de facut previziuni, dupa ce estimarile pentru 2003 au fost depasite. Opinia majoritatii analistilor sau dealerilor bancari converge catre ideea ca in acest an cursul va fi strans legat de evolutia paritatii euro/dolar. La aceasta se adauga faptul ca ne vom afla in plin an electoral, ceea ce transforma 2004 intr-un an atipic din punctul de vedere al politicilor de curs si monetare aplicate de autoritati. Nu trebuie uitata tinta de inflatie vizata si cat de mult se va dori utilizarea paghiei „curs de schimb” pentru atingerea unor anumiti indicatori macroeconomici, in special deficitele de cont.Dupa ce premierul Nastase a incheiat anul trecut vopsind un tablou glorios al performantelor macroeconomice (chiar daca dupa 11 luni din 2003 deficitul comercial ajunsese la 4,9 miliarde euro), responsabilul guvernamental cu comertul exterior, Eugen Dijmarescu, a zugravit in tonuri de gri perspectivele lui 2004; acesta a declarat ca „suntem realmente preocupati de ceea ce se poate intampla cu deficitul comercial”.Un rol important in evolutia cursului il va avea faptul ca BNR a decis sa majoreze, de la 60% la 75%, ponderea euro in cosul valutar utilizat ca instrument de referinta pentru cursul de schimb al leului. Noua – veche politica de interventie a BNR este vizibila inca de la inceputul anului, pe fondul unei diferente de peste 100 milioane euro intre cererile importatorilor si oferta exportatorilor: banca centrala a vandut saptamana trecuta mai multe zeci de milioane de euro, pentru a limita deprecierea cursului leului. 2003 s-a incheiat la un curs al euro de 41.117 lei, iar in 6 ianuarie era atins un maxim de 41.438 lei, care a fost urmat de vanzarile BNR. Astfel, vinerea trecuta cursul monedei europene a coborat la 41.196 lei.Pentru cei care au credite in dolari, ianuarie se anunta a fi o luna buna. Dupa ce a inchis anul trecut la 32.595 lei, in 9 ianuarie, cursul mediu al dolarului a coborat pana la 32.342 lei, aparand astfel probabilitatea (aproape neverosimila cu cateva saptamani in urma) a scaderii acestuia sub valoarea de 32.000 lei.
FMI se baga in politica economica a guvernului Bush
La Bursa din Sibiu, euro era cotat pentru scadenta 30 ianuarie la 41.300 lei, iar dolarul la 32.700 lei.Evolutia depreciativa a dolarului fata de aproape toate monedele importante, in special euro, yen si lira sterlina, este pusa aproape unanim pe seama dezechilibrelor economiei de peste Ocean. Pe de o parte, cresteri ale PIB care depasesc net celelalte economii dezvoltate, iar pe de alta, deficite bugetare si comerciale record. In 2003, motorul economiei americane l-a reprezentat razboiul din Irak, prin cresterea comenzilor militare, in timp ce investitiile straine in piata de capital a SUA au scazut in a doua jumatate a anului trecut, limitand acoperirea deficitelor de cont. Nivelul datoriilor americane s-a ridicat in 2003 la 30% din PIB, pentru acest an prognozandu-se un nivel de 35%.Fondul Monetar International a solicitat recent administratiei americane sa caute solutii pentru iesirea din aceasta situatie, pentru revenirea la echilibrul bugetar. FMI apreciaza ca masurile de relaxare fiscala luate in cursul lui 2003 au efecte limitate, considerand ca necesare majorari ale impozitelor americane precum si scaderea cheltuielilor pentru reechilibrarea bugetului.Anul acesta, dolarul ar putea primi doua lovituri puternice din partea fostului bloc comunist. In prim plan se afla China, una din marile cumparatoare si tezaurizatoare de dolari de pana acum: autoritatile de la Bijing au anuntat ca ar putea avea in vedere o majorare a rezervelor sale de euro. O alta influenta considerabila o va avea si posibila schimbare a monedei, de la dolar la euro, pentru gazele si titeiul exportate de Rusia.In prima saptamana a lui 2004, euro s-a aflat in ofensiva, in 6 ianuarie fiind atins un maxim de 1,2810 dolari, dupa ce in 31 decembrie paritatea fluctuase intre 1,2546 si 1,2617 dolari. In urmatoarele doua zile dupa atingerea maximului, dolarul a inregistrat o usoara revenire, investitorii internationali dorind sa incaseze o parte din profiturile obtinute in perioada precedenta, euro coborand pana la 1,2563 dolari.
Euro i-a speriat pe ministrii europeni de finante
Declaratiile oficialilor Bancii Centrale Europene, care au minimalizat impactul cresterii euro asupra exporturilor din zona, au avut darul de a duce paritatea din nou in sus, in dimineata de 9 ianuarie, aceasta urcand la 1,2787 dolari. Atitudinea BCE contrasteaza cu cea a Bancii Japoniei, care a intervenit deja de mai multe ori in acest inceput de an, pentru a impiedica moneda nipona sa creasca peste pragul de 106 yeni/dolar. Numai in perioada 27 noiembrie – 26 decembrie 2003, interventiile japonezilor s-au ridicat la 16,6 miliarde euro, pentru ca la nivelul intregului an acestea sa fie de 187 miliarde de dolari.Ramane de vazut ce se va intampla la sfarsitul lui februarie, cand se va desfasura intalnirea ministrilor de finante ai statelor membre G7, tarile europene fiind tot mai nelinistite de ascensiunea euro.
„este de asteptat ca euro sa treaca de 1,31 USD”
Paritatea euro/dolar isi va mentine in perioada urmatoare evolutia crescatoare, iar deprecierile care pot aparea vor reprezenta doar momente pentru noi relansari ale monedei unice. Este de asteptat ca euro sa treaca, consecutiv, de pragurile de rezistenta aflate la 1,2820 si 1,2940 dolari, urmand a se indrepta apoi spre cel de 1,3125 dolari. In momentul in care se va trece de ultima rezistenta, atentia trebuie indreptata catre politica Bancii Centrale Europene (BCE). In opinia mea,BCE va avea doar doua posibilitati: fie va lua decizia sa scada ratele dobanzii, care acum se afla la 2%, fie va interveni direct in pietele financiare. Pragurile suport pentru paritate se gasesc in jurul urmatoarelor valori: 1,2580, 1,2520 si 1,2480 dolari. Doar in cazul in care paritatea va scadea sub pragul de 1,2480, recomand o refacere a calculelor, euro putand intra pe un trend descendent.
„cel mai probabil, dolarul va continua sa scada”
Euro a inceput 2004 in forta. Moneda unica pare hotarata sa doboare, aproape zilnic, noi maximuri istorice fata de dolar, ceea ce se reflecta direct in cursul leului. Dupa depasirea nivelului de 1,25, euro a crescut hotarat pana la 1,28, iar pragul de 1,30 dolari nu este deloc departe. Pentru cei care au luat credite in euro, se pune din ce in ce mai des intrebarea unde se va opri acesta? Exista multe necunoscute pentru a da un raspuns, insa scenariul cel mai plauzibil este ca dolarul isi va continua deprecierea atat fata de euro, cat si de yen, dar cred ca o data depasit pragul de 1,30 dolari, jucatorii pe termen lung vor incepe, treptat, sa vanda euro. In privinta evolutiei leului, semnele de intrebare se inmultesc, intrucat marile deficite romanesti vor impune o devalorizare a monedei nationale, iar reducerea inflatiei va cere o stabilitate a preturilor. Astfel, in ipoteza in care dolarul nu va ajunge la un echilibru cu euro, cursul va fi destul de dificil de gestionat din punct de vedere financiar, iar rezerva BNR cred ca va inregistra o scadere. Cred ca luna martie va aduce o imagine mai clara asupra evolutiei anualizate a cursului de schimb. Pentru sfarsitul anului, mi se pare foarte posibil un curs de 44.000 lei/euro, iar pe termen scurt, dupa o inevitabila corectie in jos a euro, trendul de crestere va reveni, dolarul urmand sa coboare fata de principalele valute.