Într-o perioadă în care dependenţa Romåniei de finanţarea externă a fost sancţionată de agenţiile de rating, semnale negative privind evoluţia comerţului exterior în septembrie agravează situaţia.

Importurile au avut o creştere mai mare decåt cea a exporturilor în luna septembrie. Datele publicate de către Institutul Naţional de Statistică arată astfel că trendul s-a schimbat din nou, ca efect al crizei globale, după ce, în august, reprezentanţii Guvernului erau optimişti cu privire la evoluţia deficitului balanţei comerciale. La vremea respectivă, aceştia susţineau că în comerţul exterior există semnale pozitive, pentru că ritmul de crestere al exporturilor este mai mare decåt cel al importurilor.

Importurile Romåniei exprimate în euro au crescut însă, în septembrie, cu 24,5%, în timp ce exporturile s-au majorat cu numai 16,6%. Această evoluţie a generat un deficit al balanţei comerciale de 2,3 miliarde de euro numai în luna septembrie 2008, cu 36% mai mare decåt nivelul din aceeaşi lună a anului trecut. O astfel de adåncire a deficitului sporeşte dependenţa de finanţările externe tocmai într-o perioadă în care accestea sunt greu de accesat şi scumpe.

134-21982-1.jpgDeşi datele publicate nu arată încă o relaţie de dependenţă între încetinirea exporturilor şi criza care se face tot mai puternic simţită în Uniunea Europeană, partenerul principal al ţării noastre în materie de comerţ exterior, analiştii apreciază că în viitorul apropiat vom reuşi să vindem tot mai puţin în străinătate. „În septembrie, încă nu începuse criza din Romånia. Exporturile vor avea o evoluţie proastă. Nu numai că nu vor mai creşte, dar este posibil chiar să scadă. Nu se ştie dacă scăderea va fi în trimestrul IV, dar în primul trimestru al anului viitor se vor vedea influenţele“, spune analistul economic Ilie Şerbănescu.

Per total, pe primele nouă luni ale anului, exporturile Romåniei exprimate în euro şi-au menţinut un ritm de creştere de 18,3%, uşor mai ridicat decåt ritmul de creştere al importurilor, care a fost de 15,9%. Dar, problema este evoluţia din luna septembrie, cånd a avut loc o creştere mare, de 45,7% a importurilor din statele din afara Uniunii Europene.

Riscuri pentru lohn

134-21983-2.jpg„În ceea ce priveşte dinamica importurilor Romåniei din ţările extracomunitare, în luna septembrie 2008, faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, aceasta a fost influenţată de importurile provenind din Kazahstan, China şi Federaţia Rusă, în special din grupa combustibili şi uleiuri minerale şi produse manufacturate din fontă, fier şi oţel“, susţin reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică.

Analistul Ionuţ Dumitru, economist-şef la Raiffeisen Bank, se aşteaptă ca în viitorul apropiat să apară şi o încetinire a importurilor, nu numai a exporturilor, pentru că va fi afectată producţia în lohn, care se realizează în special pentru zona UE, iar acest lucru are un efect direct atåt în exporturi, cåt şi în importuri. „Apare însă o întårziere de cåteva luni în care se observă acest lucru pentru că există contracte comerciale. Dacă zona euro încetineşte luna aceasta, nu se va vedea în exporturile şi importurile Romåniei tot luna aceasta, ci peste trei sau şase luni“, explică Ionuţ Dumitru, care adaugă că nu se aşteaptă ca exporturile să scadă, ci numai să îşi reducă ritmul de creştere.

Ilie Şerbănescu consideră că deficitul balanţei comerciale va continua să crească şi numai o depreciere semnificativă a leului ar mai putea să redreseze situaţia comerţului exterior. „Pånă nu îi va influenţa pe cei care împing cărucioarele în hipermarketuri, nu ajungem să redresăm situaţia. Dar şi atunci va dura destul de mult pentru că sunt importuri care nu pot să nu fie făcute, cum ar fi cele energetice“, spune Ilie Şerbănescu.

134-21984-3.jpgCu toate acestea, reprezentanţii Guvernului rămån optimişti şi consideră că actuala criză din Uniunea Europeană va avea un efect pozitiv asupra balanţei comerciale a Romåniei. Comisia Naţională de Prognoză estima anul trecut, înainte de criză, că în 2009, deficitul comercial va fi de 30 de miliarde de euro, iar luna trecută şi-a revizuit prognoza la numai 25,4 miliarde de euro, pe seama unei creşteri mult mai mici a importurilor decåt se estima în prognoza precedentă.

23,8 mld. euro va fi diferenţa dintre importurile şi exporturile Romåniei în acest an, conform datelor publicate de Comisia Naţională de Prognoză

Contrapondere

În viitorul apropiat, este de aşteptat să apară şi o încetinire a importurilor, după cea a exporturilor, pentru că va fi afectată producţia în lohn, realizată în special pentru zona UE. Efectele apar însă cu o întårziere de cåteva luni