Creșterea inflației încetinește
Inflaţia globală pare să încetinească mai rapid decât se anticipa. Potrivit WSJ, economiştii prevăd că această tendinţă va continua și în anul viitor, aducând inflaţia la niveluri considerate normale pentru prima dată în ultimii trei ani.
Potrivit estimărilor economiștilor de la Goldman Sachs, inflaţia de bază – care exclude alimentele și energia – în economiile afectate de valul de inflaţie post-Covid, cum ar fi SUA, Europa și diverse piețe emergente, a înregistrat un ritm anualizat de 2,2% în ultimele trei luni până în noiembrie.
Proiecțiile analiștilor indică faptul că până la finalul anului 2024, inflaţia medie în aceste economii ar trebui să se apropie de sau să atingă obiectivele de inflaţie stabilite de majoritatea marilor bănci centrale.
Scăderea inflaţiei este așteptată să aibă un impact pozitiv asupra creșterii economice în două moduri: prin întărirea puterii de cumpărare a gospodăriilor și prin posibilitatea ca băncile centrale să reducă ratele dobânzilor.
Inflația s-a redus și în România
Michael Saunders, consilier senior la Oxford Economics, estimează că inflaţia va ajunge la 1,3% în al patrulea trimestru al anului viitor în zona euro și la 2,7% în Marea Britanie, în timp ce inflaţia din SUA ar urma să scadă la 2,2%, conform indicelui de preţuri pentru consumul personal și cheltuieli preferat de Rezerva Federală. Această măsură a fost de 2,6% în noiembrie, conform raportului Departamentului Comerţului. Excluzând alimentele și energia, aceasta a fost de 3,2% și doar 1,9% anualizat în ultimele şase luni.
Obiectivul Rezervei Federale, Băncii Centrale Europene și Băncii Angliei este o inflaţie de 2%.
Și în România, creșterea inflației s-a temperat semnificativ pe finalul acestui an. În noiembrie, inflația a înregistrat o scădere la 6,72%, față de nivelul de 8,07% înregistrat în octombrie. Conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) publicate la 13 decembrie 2023, produsele alimentare s-au majorat cu 6,84%, cele nealimentare cu 5,08%, în timp ce serviciile au crescut cu 11,18%. Analiștii se așteaptă însă ca rata inflației să crească la începutul anului 2024.