Creșterea investițiilor în 5G pentru stimularea redresării economice: alegere comună pentru statele lumii în epoca post-pandemică

Impactul economic și social al epidemiei severe de COVID-19 asupra Europei a fost, fără îndoială, cel mai inedit de la cel de-al doilea război mondial. Datorită blocării în perioada critică a epidemiei din martie până în mai, activitatea economică a fost aproape de șoc, iar în unele zone a fost apăsat butonul de pauză. Chiar și după luna Mai, țările europene s-au deblocat treptat, dar mențin în continuare restricțiile de distanță socială, iar o serie de industrii se refac destul de dificil, precum turismul, aviația, industriile energetice pe bază de petrol.

În august, au fost raportate datele economice pentru prima jumătate a anului, repectiv și pentru al doilea trimestru din 2020, PIB-ul scăzând în ansamblul UE-27 pentru două trimestre consecutive. Potrivit Eurostat, PIB-ul UE 27-T1 a scăzut cu 2,5%, iar cel al UE 27-T2 a scăzut cu 14,4% față de anul trecut în 2019.

În țările din sudul Europei, unde epidemia a fost cea mai gravă, recesiunea PIB în al doilea trimestru a fost, de asemenea, cea mai puternică, Italia înregistrând o scădere de 17,3% și Spania cu 22,1% pe bază anuală. Scăderea PIB-ului României este relativ mică în comparație cu cea din sudul Europei, dar este la un nivel totuși ridicat, 10,5%.

Recesiunea a fost însoțită de șomaj ridicat, care va fi de până la 10,1 la sută în 2020, potrivit perspectivei economice mondiale a FMI, comparativ cu doar 7% în România în urmă cu un deceniu în timpul crizei financiare.

Rata de creștere publică a PIB-ului în volum până în 2020Q2

Modificare procentuală comparativ cu același trimestru al anului precedent
2019Q3 2019Q4 2020Q1 2020Q2
EU 1.6 1.2 -2.5 -14.4
Belgia 1.6 1.3 -2.4 -14.5
Cehia 2.3 2.0 -2.0 -10.7
Germania 0.8 0.4 -2.2 -11.7
Spania 1.9 1.8 -4.1 -22.1
Franta 1.6 0.8 -5.7 -19.0
Italia 0.5 0.1 -5.5 -17.3
Latvia 1.8 1.0 -1.5 -9.6
Lituania 3.8 3.9 2.4 -3.7
Austria 1.4 0.4 -2.8 -13.3
Portugalia 1.9 2.2 -2.3 -16.5
Romania 3.3 3.9 2.7 -10.5

 

Recesiunea a fost însoțită de șomaj ridicat, care va fi de până la 10,1% in 2020, potrivit perspectivei economice mondiale a FMI, comparativ cu doar 7%, cât înregistra România în urmă cu un deceniu în timpul crizei financiare.

În era globalizării, impactul epidemiei asupra economiei nu afecteaza doar o singură țară. În țările Europei de Est, relațiile comerciale cu Europa de Vest sunt strânse. Recuperarea economică a țărilor din Europa de Est depinde într-o anumită măsură de recuperarea cererii în Europa de Vest, iar recuperarea industriilor din Europa de Vest depinde de revenirea cererii globale. Pe lângă exporturi, investițiile și consumul conduc la redresarea economică. Consumul depinde de nivelul de venit al oamenilor. Când rata șomajului crește, consumul este dificil să conducă semnificativ la redresarea economică, astfel că singura opțiune rămasă este creșterea investițiilor interne.

Potrivit GSMA, „5G va fi o coloană vertebrală pentru redresarea economică a Europei și va conduce la trecerea către industrii verticale mai ecologice. Calculul Edge, datele, inteligența artificială vor fi elementele de bază ale noii economii. Conform analizei Asociației, investițiile în TIC au un impact semnificativ asupra economiei. Fiecare 1 USD investit în industria TIC poate conduce la un profit economic de la 3 la 5 USD. Din cauza distanțării sociale, stilul de viață digital și online, metodele de producție și metodele de educație devin din ce în ce mai populare în viața reală și există o cerere din ce în ce mai mare pentru comunicarea la distanță. Din ce în ce mai multe țări au introdus politici TIC de sprijinire a dezvoltării industriei TIC, pentru a susține redresarea economică. Majoritatea acestor țări se concentrează pe construcții 5G, inclusiv politici prietenoase cu spectru 5G, sprijin pentru investiții și subvenții pentru construcția rețelei.

În Asia, după ce Coreea de Sud a preluat conducerea în 5G, a ajuns la un acord cu operatorii în timpul epidemiei din 2020 și a adăugat urgent 650 de miliarde KOW la construcția 5G, determinând dezvoltarea întregii industrii TIC din Coreea de Sud, bazată pe rețele 5G. În Austria, guvernul municipal din Viena a acordat 20 de milioane de euro pentru subvențiile pentru construcția stațiilor de bază 5G. În Norvegia, NKOM le permite operatorilor să amâne plata spectrului și să acorde subvenții pentru construcția FWA 5G în zonele rurale, pentru a îmbunătăți banda largă rurală.

România este lider în construcția de bandă largă fixă. Rata de penetrare a Ultra-Fast-Broadband (UFB) depășește 70%. Datorită concurenței ridicate (patru operatori de telefonie mobilă), tariful mobil este cel mai mic din UE. În zonele rurale și suburbane, 2,5 milioane de gospodării au însă o rată în bandă largă mai mică de 30 Mbit / sau chiar nu există conexiune fixă în bandă largă. Acoperirea și experiența rețelelor mobile din zonele urbane pot fi îmbunătățite în continuare pentru a satisface cerințele vieții online a oamenilor și transformarea digitală a companiilor. Rezumarea, menținerea și introducerea unei politici prietenoase de comunicare și încurajarea investițiilor 5G vor contribui la accelerarea redresării economice a României, la asigurarea unei vieți mai bune oamenilor și a unui mediu de producție mai bun pentru companii. (P)