Creşterea medie a salariilor din sectorul privat a fost de 4,1% în 2015, nivelul fiind similar cu cel de anul trecut, se arată în ediţia din acest an a studiului salarial şi de beneficii PayWell România realizat de PwC.
'Deşi diferenţa nu este majoră, este primul an după multă vreme în care creşterea medie salarială din România a fost mai mare decât cea planificată iniţial de companii (3,9%). Acesta este un semn că economia este pe o traiectorie de creştere. În plus, ca urmare a perioadei de deflaţie pe care o traversează România, în principal datorită reducerii cotelor de TVA, angajaţii români se bucură de o apreciere a puterii de cumpărare, ceea ce ne aşteptăm să se traducă într-o creştere susţinută a consumului atât în 2015, cât şi în 2016', a declarat Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România, se arată într-un comunicat de presă.
Potrivit studiului, cea mai mare creştere salarială în 2015 a fost înregistrată în sectoarele farmaceutic şi bunuri de larg consum (4,5% în fiecare caz). Similar anului trecut, creşteri salariale sub media pieţei au fost calculate pentru sectoarele bancar (2%) şi retail (3,7%).
Pe categorii de angajaţi, arată documentul, cele mai mari creşteri salariale au fost înregistrate la nivelul muncitorilor (4,2%) şi al personalului operaţional (4,3%), în vreme ce salariile managementului de top au crescut într-un ritm ceva mai redus (3,9%).
Pentru 2016, creşterea salarială bugetată în acest moment de companiile participante la studiul PayWell este de 3,9%, similar cu cea planificată şi anul trecut pentru 2015.
Studiul salarial şi de beneficii PayWell România 2015 analizează nivelurile salariale şi politicile de remunerare a 112 companii din şapte sectoare economice diferite (industria agro-chimică, sectorul bancar, industria bunurilor de larg consum, sectorul de retail, industria leasingului, sectorul farmaceutic şi cel al producţiei industriale).
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, la finele lunii iulie câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.849 lei, în creştere cu 31 de lei faţă de luna precedentă (1,7%). Valorile cele mai mari s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (4.907 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.088 lei). Comisia Naţională de Prognoză estimează că în 2016 câştigul salarial mediu net ar putea să crească cu circa 100 de lei, la 1.939 lei. Pentru finalul acestui an CNP se aşteaptă la un salariu de 1.817 lei.