Potrivirea teoretică dintre familia adoptivă şi copil ar putea fi făcută de ORA, pentru mai multă transparenţă, reducerea timpului de aşteptare şi creşterea numărului de adopţii, ce ar avea ca efect şi diminuarea cheltuielilor de la buget, a declarat pentru Mediafax secretarul de stat Bogdan Panait.

În România se fac anual aproximativ 1.000 de adopţii, deşi în sistemul de protecţie sunt circa 70.000 de copii, cifră care clasează România pe primul loc în Uniunea Europeană, a spus, vineri, şeful Oficiului Român pentru Adopţii (ORA), Bogdan Panait.

„Şi perioada medie de şedere în sistemul de protecţie este cea mai mare, respectiv cinci, şase ani în asistenţă maternală şi şase ani în centrul de plasament, ceea ce presupune costuri foarte mari”, a precizat Bogdan Panait.

Secretarul de stat a mai spus că, prin modificarea articolului 31 din Legea 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei, ORA ar putea prelua de la direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului una dintre etapele procedurii de adopţie, respectiv potrivirea teoretică ce se face între familia adoptivă şi copil.

Practic, ORA deţine bazele de date cu familiile care au fost atestate ca adoptive şi cu minorii declaraţi adoptabili şi urmează să stabilească nişte itemi pe baza cărora să se facă potrivirea teoretică.

Bogdan Panait a explicat că o astfel de măsură ar aduce mai multe beneficii şi ar asigura mai multă transparenţă procesului de adopţie.

Printre avantaje se numără faptul că ORA ar putea şti de la început dacă dosarele sunt complete, ar fi redus timpul de aşteptare, având în vedere că unele familii stau în aşteptare şi până la doi ani, şi ar fi evitate intervenţiile care se fac la nivel local pentru anumite familii.

De asemenea, dacă potrivirea teoretică s-ar face de către ORA, pentru un copil ar putea fi identificată o familie din alt judeţ decât în cel în care acesta locuieşte, ceea ce ar duce la scurtarea timpului de aştepatre privind potrivirea dar şi la creşterea numărului de adopţii.

Bogdan Panait a mai declarat că, din calculele făcute, adoptarea a 2.000 de copii anual ar presupune, pe lângă beneficiile copiilor, şi o economie de aproximativ 10 milioane de euro la bugetul de stat.

„Din aceşti bani s-ar putea face, spre exemplu, 120 de centre de zi pentru circa 4.000 de copii”, a explicat secretarul de stat.

Bogdan Panait a adăugat că pentru un copil aflat în asistenţă maternală se cheltuiesc anual între 20.000 şi 25.000 de lei, în timp ce costurile pentru un copil cu handicap aflat într-un centru rezidenţial se ridică la circa 27.000 de lei.

El a precizat că potrivirea teoretică ar putea fi făcută de către ORA fără a fi necesară angajarea de personal suplimentar.

„Vrem să facem acest lucru chiar şi în contextul în care va trebui să facem reduceri de personal”, a mai spus Panait.

În paralel, la recomandarea Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului de la Geneva, ORA va elabora şi o strategie privind recrutarea familiilor adoptatoare.

Bogdan Panait a precizat că, în 21 iunie, în România erau 1.010 copii declaraţi adoptabili şi 1.119 familii atestate.

SURSA: Mediafax