Simona Bucura Oprescu și Marcel Boloș, declarații diferite privind salariile și pensiile
Pe de o parte, Simona Bucura Oprescu a declarat că salariul minim va crește la 3.700 de lei brut începând cu 1 iulie.
În schimb, Marcel Boloș aduce o declarație menită să tempereze aceste creșteri. De asemenea, Comisia Europeană a solicitat mai multe măsuri fiscale decât cele deja implementate.
„Sigur, am avut la finalul anului trecut, în toamna anului trecut o întâlnire în Consiliul Național Tripartit.
Aici, orientarea pe care o au cele trei părți – reprezentanții confederațiilor sindicale, reprezentanții patronatelor și reprezentanții Executivului și Executivul – este aceea ca începând cu 1 iulie 2024 să avem o valoare de 3.700 lei a salariului minim”, a spus Simona Bucura Oprescu.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că cei de la Comisia Europeană solicită implementarea unor măsuri fiscale suplimentare în afară de cele deja adoptate.
În plus, a subliniat că este necesară o analiză a impactului bugetar înainte de a efectua toate majorările salariilor și pensiilor.
Din fericire, ministrul nu s-a opus creşterilor salariale sau de pensii, subliniind doar nevoia unei analize mai amănunţite.
„Comisia, în continuare, solicită ca aceste măsuri să nu se oprească la cele pe care deja le avem aprobate.
Nu se pune problema anului 2024 sub nicio formă pentru a avea modificări privind sistemul de impozite și taxe.
Trebuie să ne gândim că avem de asemenea un alt angajament în planul național de redresare și reziliență, cel privitor la reforma privind impozitele și taxele, că în general, atunci când se elaborează, pe lângă obiectivele pe care le fixăm, se urmărește și impactul bugetar al acestor reforme.
Trebuie luat în calcul și impactul bugetar a două reforme substanțiale pe care le avem în planul național de redresare și reziliență, și mă refer aici la sistemul public de pensii și la legea salarizării unice”, a afirmat acesta.
A început recalcularea pensiilor
Recent, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a adus vești bune pentru milioanele de pensionari din România. Aceasta a anunțat începerea recalculării a pensiilor. Această inițiativă urmează să conducă la creșterea veniturilor acestora începând cu luna septembrie.
Importanța acestui demers a fost subliniată de către ministrul Muncii, evidențiind faptul că primele 10 pensii din țară sunt pensii contributive. Acest lucru reflectă nivelul ridicat al veniturilor pentru unii pensionari care au avut salarii semnificative pe parcursul carierei lor.
Totodată, Simona Bucura Oprescu a subliniat prezența unor companii în România care plătesc salarii considerabile. Acest lucru va genera, în mod inevitabil, contribuții substanțiale către sistemul de pensii. Așadar, va genera, implicit, beneficii mai mari pentru acei angajați care au avut venituri mai mari.
Potrivit Casei Naționale de Pensii, la sfârșitul lunii noiembrie 2023, numărul de pensionari înregistrat în România era de 4.765.843.
Acest proces de recalculare implică utilizarea unui software special destinat recalculării tuturor pensiilor. În plus, șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat luni că a fost semnat contractul pentru realizarea software-ului care va facilita recalcularea pensiilor conform prevederilor Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii. Mai multe puteți citi aici.