Controverse în coaliția de guvernare privind indexarea pensiilor
Coaliția de guvernare nu a reușit să ajungă la un consens privind indexarea pensiilor în 2025, iar promisiunile făcute în 2024 de către liderii politici sunt acum în pericol de a fi anulate.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că pensiile vor fi indexate de la 1 septembrie, în timp ce ministrul Finanțelor, Barna Tánczos, a declarat că această măsură nu este prevăzută în bugetul pentru anul viitor.
În 2024, guvernanții promiteau o creștere semnificativă a pensiilor începând cu 2025:
- Pensia medie ar fi crescut cu 330 de lei.
- Pensia minimă urma să crească cu 154 de lei.
- Pensii mai mari, de 4.000 de lei, ar fi beneficiat de o creștere de aproape 500 de lei.
Cu toate acestea, ministrul Finanțelor a anulat aceste așteptări, spunând că indexarea pensiilor nu va avea loc în 2025.
Barna Tánczos a justificat decizia prin dificultățile legate de sustenabilitatea bugetului, menționând că obiectivul principal este plata pensiilor la nivelul stabilit în urma recalculării și indexării din 2024.
Contradicții între liderii coaliției
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că indexarea pensiilor va avea loc la 1 septembrie 2025, explicând că această dată este conformă cu legea recalculării pensiilor.
El a spus că discuțiile despre bugetul pe anul viitor continuă, iar deciziile vor fi luate în cadrul coaliției. Declarația premierului contrazice însă poziția ministrului Finanțelor.
Barna Tánczos a ieșit public tot astăzi, după premierul Ciolacu, și a exclus indexarea, precizând că nu știe de unde provin aceste informații.
„Am stabilit că indexarea pensiilor nu se face în 2025. Obiectivul nostru este să nu avem probleme în plata pensiilor indexate anul trecut”, a declarat Tanczos Barna.
El a atras atenția că presiunile bugetare sunt deja foarte mari, iar sustenabilitatea sistemului de pensii pe termen mediu și lung este o preocupare majoră.
„Obiectivul nostru este să putem plăti pensiile la nivelul anului 2025. Este o povară uriașă atât pe partea de cheltuieli cât și pe partea de sustenabilitate pe termen mediu și lung. Deci obiectivul nostru este să nu avem probleme în plata pensiilor recalculate anul trecut și indexate anul trecut.
Nu știu cine a transmis. Trebuie să întrebați pe cine a transmis că se indexează pensiile”, a mai spus Barna.
Alte măsuri fiscale și bugetare
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a clarificat că Guvernul nu intenționează să majoreze TVA și nici să introducă impozitarea progresivă în 2025.
Aceste scenarii au fost vehiculate în cadrul discuțiilor cu Banca Mondială, dar nu au fost incluse în planurile executivului.
„Nu s-a discutat majorarea TVA, nu se calculează bugetul în funcție de majorarea TVA”, a subliniat Tánczos.
Incertitudinea din coaliție lasă pensionarii fără răspunsuri clare. Promisiunile de creștere a pensiilor făcute în 2024 sunt acum sub semnul întrebării, iar prioritatea Guvernului este doar menținerea actualului nivel al pensiilor.