De ce au crescut prețurile la energie? Premierul României, Marcel Ciolacu, crede că „suntem prizonierii propriului succes fiindcă în acest moment în zona eoliană și de panouri solare producem mai mult decât un reactor nuclear.”
De ce au crescut prețurile la energie? Explicația premierului României
Premierul României, Marcel Ciolacu, a încercat să explice de ce au crescut prețurile la energie în ultima vreme. A reamintit tuturor că statul român vinde energia la cel mai mic preț din Europa și chiar dacă energia s-ar produce gratuit, prețul actual (0,68 de bani/kWh) ar fi prea mic. Ar fi avut loc creșteri de preț la echilibrare.
Potrivit spuselor sale, „suntem prizonierii propriului succes fiindcă în zona eoliană și de panouri solare producem mai mult decât un reactor nuclear. Ne-am dezvoltat mai repede, neanticipând.” Executivul va interveni pentru a remedia situația, dar nu din banii oamenilor și nici din bugetul statului, ci din investiții pe zona de stocare.
Subvenția trebuie menținută și anul viitor, după ce se va rezolva problema cu parcurile de stocare, crede premierul României.
„Statul român vinde cu 0.68 de bani mie și dumneavoastră acasă. E cel mai mic preț din Europa, nu există preț mai mic în Europa. Dacă energia s-ar produce gratuit, 0,68 ar fi prea mic. Am avut anumite creșteri la prețul energiei la echilibrare.
Suntem prizonierii propriului succes, fiindcă în acest moment în zona eoliană și de panouri solare producem mai mult decât un reactor nuclear. Ne-am dezvoltat mai repede, neanticipând. Alți miniștri trebuiau să ia în calcul.
Vom interveni nu din banii oamenilor sau de la stat, ci vom merge pe investiții pe zona de stocare. Subvenția trebuie menținută și anul viitor, după ce se va rezolva problema cu parcurile de stocare. Apoi vom reveni pe zona de stocare. Toate aceste lucruri vor duce pe o stocare în sistem și la ieftinirea prețurilor”, a spus liderul social-democraților, vineri, în cadrul unei conferințe de presă.
Din cauza caniculei pot apărea pene de curent
Pe lângă creșterea prețurilor, românii s-ar putea confrunta și cu întreruperi de curent în aceste zile din cauza temperaturilor ridicate. Există riscul apariției unor pene de curent în aceste zile din cauza consumului de energie care va atinge niveluri record. În condiții meteo extreme, precum canicula sau furtunile, ar putea apărea pene de curent. Totuși, românii nu au motive de îngrijorare. Se lucrează cu distribuitorii pentru a minimiza durata acestor întreruperi de curent.
„În momentul în care ai condiții meteo aparte, că vorbim de caniculă, furtuni, de aceste fenomene asociate schimbărilor climatice, pot apărea și pene de curent. Le recomand românilor să rămână calmi.
Noi lucrăm cu distribuitorii să reducem la minimum durata unor asemenea evenimente. E posibil să apară. În acest moment n-am văzut o recurență mai mare a acestui fenomen”, a declarat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Declarația sa a fost făcută după ce meteorologii au emis o avertizare meteo de tip Cod Roșu de caniculă pentru mai mult de jumătate din țară.