Datele publicate recent de Oficiul European de Statistică (Eurostat) arată că România se află în topul țărilor cu cea mai mare creștere a prețurilor la electricitate.
Preţurile medii la electricitate pentru consumatorii casnici din UE au continuat să crească semnificativ în primul semestru din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022. Sumele au crescut de la 25,3 euro/100 kWh la 28,9 euro/100 kWh,
Statele membre UE cu cel mai semnificativ avans, în moneda naţională, sunt Lituania şi România.
România se află printre țările cu cea mai mare creștere a prețurilor la electricitate
Acestea ar fi cele mai ridicate preţuri la electricitate de când se dau publicităţii statisticile Oficiul European de Statistică (Eurostat). Totodată, specialiștii au subliniat că preţurile la electricitate şi gaze naturale încep să se stabilizeze.
Amintim că acestea au înregistrat o creştere majoră înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia. Preţurile la energie au crescut în urma majorării preţului gazelor naturale, care este considerat un combustibil marginal.
Aceasta s-a întâmplat deoarece importurile din Rusia au scăzut şi s-au căutat alte importuri. Piaţa energiei este evaluată după combustibilul marginal. Astfel, preţul gazelor naturale afectează preţurile pe piaţa electricităţii.
Au fost implementate mecanisme destinate atenuării presiunilor asupra consumatorilor
Simultan, au fost implementate mecanisme destinate atenuării presiunilor asupra consumatorilor. Unul din acestea sunt subvenţiile. De asemenea, prețul fără impozitele pe electricitate şi gazele naturale sunt în scădere.
Prețurile cu impozite pentru consumatorul final sunt puțin mai ridicate decât în primul semestru din 2022, după ce statele membre UE au retras măsurile de sprijin.
În primele şase luni din acest an ponderea taxelor în factura la electricitate a scăzut de la 23% la 19%, comparativ cu primul semestru din 2022. Ponderea la factura de gaze a scăzut de la 27% la 19%.
Toate statele membre UE au adoptat subvenţii guvernamentale, reduceri de taxe şi impozite pentru a compensa preţurile ridicate la energie.
În primul semestru din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, preţurile la electricitate pentru consumatorii casnici au crescut în 22 de state membre UE.
Cel mai semnificativ avans, exprimat în moneda naţională, a fost aceste țări:
- Ţările de Jos (953%);
- Lituania (88%);
- România (77%);
- Letonia (74%).
Cel mai redus avans a fost înregistrat în următoarele țări:
- Spania (minus 41%);
- Danemarca (minus 16%).
Scăderi mai reduse au fost în Portugalia (minus 6%), Malta (minus 3%) şi Luxemburg (minus 0,4%). În Ţările de Jos creşterea este legată de câţiva factori: măsurile de sprijin din 2022 nu au fost continuate în 2023, iar impozitele pe energie electrică s-au dublat pentru gospodării.
Exprimate în euro, cele mai scăzute preţuri medii la electricitate pentru consumatorii casnici din UE în primul semestru din 2023 au fost în Bulgaria (11,4 euro/100 kWh), Ungaria (11,6 euro/100 kWh) şi Malta (12,6 euro/100 kWh), iar cele mai ridicate în Ţările de Jos (47,5 euro/100 kWh),) Belgia (43,5 euro/100 kWh), România (42 euro/100 kWh) şi Germania (41,3 euro/100 kWh).