Producţia, ajustată în funcţie de factorii sezonieri şi inflaţie, a urcat cu 2,8% în noiembrie, comparativ cu un declin de 2,4% în decembrie, arată datele publicate miercuri de Ministerul Economiei de la Berlin. Analiştii se aşteptau la un avans de 2,5%.

"Per ansamblu, producţia industrială a înregistrat un start bun în 2017. Avansul din ianuarie a fost peste media din trimestrul patru din 2016", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Investiţiile au înregistrat o creştere de 6,1% în ianuarie, iar industria prelucrătoare o expansiune de 3,7%, cel mai semnificativ avans din august 2016. Sectorul construcţiilor a consemnat o scădere de 1,3%, iar producţia de energie a coborât cu 0,7%.

Datele vin după ce, marţi, Ministerul Economiei a anunţat că reducerea cererii pe plan intern şi în zona euro a dus în ianuarie la cel mai semnificativ declin lunar din ultimii opt ani al contractelor pentru bunuri "Made in Germany".

Comenzile, ajustate în funcţie de factorii sezonieri şi inflaţie, au scăzut cu 7,4% în ianuarie, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un avans de 5,2%. Este cel mai semnificativ declin din ianuarie 2009. Analiştii se aşteptau la o scădere de 2,2%.

Cererea internă a coborât cu 10,5%, în timp ce comenzile externe s-au diminuat cu 4,9%, cel mai semnificativ declin fiind raportat în zona euro, cu 7,8%.

Ministerul Economiei a apreciat că nivelul ridicat al cererii în trimestrul patru din 2016 a avut ca rezultat un început slab în 2017, dar a anunţat că se aşteaptă la o redresare a comenzilor industriale în partea a doua a anului.

Pentru 2017, Guvernul german se aşteaptă la o încetinire a ritmului de creştere economică până la 1,4%, din cauza unui număr mai mic de zile lucrătoare şi exporturilor mai slabe. La rândul său, Comisia Europeană a estimat că avansul înregistrat de prima economie europeană va încetini în acest an până la 1,6%, atrăgând însă atenţia asupra incertitudinilor care planează asupra acestor prognoze din cauza negocierilor cu privire la Brexit şi a politicilor adoptate de administraţia Trump. AGERPRES