Datele economice actuale arată că, în lipsa unor măsuri speciale, rata şomajului ar putea creşte în Europa, cu efecte şi în România, arată un studiu al Noble Securities, sucursala România.
‘Datele economice şi financiare actuale arată că, în lipsa unor măsuri speciale, cel mai probabil rata şomajului va creşte în continuare în acest an în UE, iar în Zona Euro ar putea atinge noi maxime istorice: unele state îndatorate peste măsură, austeritate, perspectiva recesiunii etc. Şomajul este o boală cronică a Uniunii Europene, cu un risc ridicat de a afecta competitivitatea economică regională pe termen lung, aşa încât este foarte posibil ca domeniul ocupării forţei de muncă să necesite programe comunitare în consecinţă’, a arătat Victor Safta, director general Noble Securities – sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.
Conform Oficiului European de Statistică (Eurostat), în luna iulie, rata şomajului în Zona Euro a rămas la 11,3%, după ce valoarea pentru iunie a fost revizuită în creştere, acest nivel reprezentând un nou maxim istoric.
La nivelul UE, rata şomajului este de 10,4% din populaţia activă. Faţă de începutul anului, numărul de şomeri a crescut cu 1 milion de persoane în Zona Euro şi cu 0,9 milioane în UE. Spania a înregistrat în iulie o rată a şomajului de 25,1%, iar Grecia a avut în iunie un şomaj de 24,4%, faţă de 23,5% în mai şi 17,2% în aceeaşi lună a anului trecut. Şomajul din Franţa a crescut în trimestrul al doilea la maximul ultimilor 13 ani, respectiv 10,2%.
Rata şomajului din Germania se află la minimul ultimelor decenii, dar Agenţia Federală a Muncii din Nuremberg a anunţat în ultimele luni creşteri ale numărului de şomeri, în condiţiile în care creşterea economică a ţării încetineşte, iar cererea de export în UE se reduce.
În Uniunea Europeană, rata şomajului a crescut de la 7,1% în 2008, la 9% în 2009; în 2010 şi 2011 s-a menţinut la 9,7%, iar la jumătatea anului 2012 a ajuns la 10,4%. În Zona Euro, conform Eurostat, şomajul a crescut de la 7,6% în 2008, la 9,6% în 2009, 10,1% în 2010, 10,2% în 2011, iar în iulie 2012 este de 11,3%.
‘Din câte se vede până acum, este posibil ca în acest an, în Zona Euro în special, să se înregistreze un salt al ratei şomajului cu o pantă destul de abruptă: totuşi, încă sperăm că ritmul de creştere a şomajului în 2012 nu se va apropia prea mult de cel din 2009, an de profundă criză financiară şi economică’, a precizat Victor Safta.
Nici SUA nu stau mult mai bine în ceea ce priveşte şomajul, situat încă la un nivel de 8,1% (în luna august), faţă de 5,2-6% cât ar fi dorit oficialii de la Washington. Recent, preşedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, a arătat că numărul mare de şomeri din SUA constituie un motiv de maximă îngrijorare, perioadele lungi de şomaj ridicat riscând să determine daune structurale durabile în economia americană.
În România, rata şomajului a scăzut în iulie la 7%, de la valoarea de 7,3% înregistrată în luna iunie. ‘La nivelul UE, rata şomajului din România se situează sub nivelul mediu în prezent, însă perspectiva nu este liniştitoare: având în vedere previziunile economice slabe pentru Europa în acest an şi în 2013, companiile din România au nevoie de programe viabile care să le susţină competitivitatea şi orientarea spre noi pieţe de export, favorizând angajările, altfel este foarte probabil că pe viitor şomajul să marcheze anumite creşteri şi în România’, a arătat Victor Safta.
SURSA: Agerpres