Asta îmi aduce aminte de un paragraf scris într-un studiu al Institutului Național de Cercetare Științifică în Domeniul Muncii și Protecției Sociale (INCSMPS), despre salariul minim: “Reiterăm ideea potrivit căreia distribuția totală a veniturilor nu se modifică semnificativ ca urmare a creșterii salariului minim și argumentăm acest lucru și prin faptul că ponderea veniturilor din salarii este foarte redusă în primele trei decile (sub 50%), chiar și în decilele 5 și 6 unde este concentrată masa cea mai mare a salariaților la nivelul salariului minim, ponderea veniturilor din salarii este sub 80%.”
Deci, ca să fim scrupuloși, creșterea salariului minim duce într-adevăr la micșorarea discrepanțelor dintre salarii, dar nu a celor dintre venituri. Da, salariații (măcar cei care vor mai avea loc de muncă…) vor fi mai egali, însă pe ansamblu inegalitatea din România va persista, deoarece cele mai sărace familii sunt sărace tocmai fiindcă nu muncesc salarizat, nu câștigă vreun salariu, ci trăiesc din agricultura de subzistență, din munca la negru și din ajutoare sociale. Așa că trebuie să fim foarte atenți atunci când vorbim despre o măsură atât de periculoasă precum salariul minim, măsură care crește costul muncii, scade numărul locurilor de muncă sub potențial și reduce angajabilitatea categoriilor sociale fragile (tineri, persoane cu handicap, fără experiență sau fără studii). Și tot ca să fim scrupuloși până la capăt, există numeroase motive pentru creșterea inegalității, valabile inclusiv în România:
- Producția de bani de către banca centrală. Vezi și opinia BCE. Dacă masa monetară crește cu 10%-20% pe an, așa cum se întâmplă în România, unde se duce ea? Le intră în primul și primul rând în buzunare minorităților care mână căruța cu lemne culese din pădure pentru a-și încălzi casa dărăpănată? Sau le parvine băieților deștepți (de exemplu)?
- Scăderea economisirii, cauzată de scăderea artificială și discreționară a ratei dobânzii.
- Existența și dominanța instituțiilor extractive – probabil cel mai important factor. În loc să avem instituții incluzive care să dea oamenilor libertatea să producă și să acumuleze, noi avem legi care instituie bariere și privilegii.
- Dacă aceste motive nu sunt abordate și atenuate, atunci degeaba creștem noi salariul minim. Când ai cangrenă la piciorul stâng, nu-ți legi o greutate de piciorul drept, ca să te echilibrezi.
BOGDAN GLĂVAN
profesor de economie, autorul site-ului logec.ro