Creșterea spectaculoasă a PIB-ului României și a nemulțumirea oamenilor din ultimii ani. Economia a crescut în 2024 cu doar 0,9%, arată datele semnal publicate de Institutul Național de Statistică. Deși mulți critică această evoluție, România a evitat intrarea în recesiune în ciuda unei economii a blocului comunitar în criză și a unui război care a destabilizat situația geopolitică existentă.

Actualele” surprize” ale alegerilor din mai multe țări democratice, arată că românii nu sunt singulari, mai mulți cetățeni ale unor state dezvoltate sunt nemulțumiți de traiul lor, chiar dacă locuiesc în țări care nu au fost niciodată mai bogate ca acum.

Creșterea spectaculoasă a PIB-ului României și a nemulțumirea oamenilor din ultimii ani

Oamenii nu consideră că narațiunea oficială cea construită, în principal, de oamenii politici și economişti, reflectă realitatea vieții lor, lucru care generează o imensă nemulțumire.

În cazul Uniunii Europene, a României în special, cred că această ruptură între datele economice și percepția asupra realității vieții sunt generate de problemele identitare, senzaţia de neajutorare, penuria de locuinţe accesibile ca preţ, impunerea unor schimbări sociale și de mentalitate, modificări legislative permanente, diluarea comunităţii şi mânia resimțită împotriva jocurilor financiare de putere şi a nivelurilor crescânde ale inegalității.

Dorința de creștere economică cu orice preț, uneori nejustificată, a generat inegalități majore între state, între indivizi. Deși este clamată lupta pentru egalitate și bunăstarea tuturor oamenilor, până acum nu s-a reușit realizarea acestui deziderat.

Creșterea economică este dependentă de creșterea consumului conform actualului model economic

Totodată, creșterea spectaculoasă economică, de dragul creșterii, generează o problemă de sistem. Una dintre problemele creşterii economice este faptul că ea are nevoie de creșterea neîncetată a producţiei și a consumului, care sunt strâns legate între ele.

Astfel, pentru a putea genera creștere economică este nevoie de stimularea consumului. Baza economiei moderne este aceea de a stimula dorinţa noastră de a cumpăra lucruri noi, de a face ca această dorință să nu aibă limite în ciuda inutilității achiziției unora dintre aceste lucruri.

Achiziționăm lucrurile incredibil de inutile, locuințele omului modern sunt pline de produse achiziționate din impuls și utilizate o dată sau deloc. Obiecte pe care le aruncăm ulterior când constatăm că nu mai avem loc sau suntem frustrați că locuința, cândva satisfăcătoare ca mărime, nu ne mai oferă confort.

Totuşi, în adâncul sufletului, ştim că un asemenea drum e nebunesc dar continuăm cursa pentru a câștiga resurse financiare din care să ne satisfacem dorințele de moment, fericirea majorității dintre noi fiind dependentă de aceste cumpărături.