Totodată, Klaus Iohannis a spus că soluţia pentru situaţia actuală a României este creşterea gradului de colectare. Președintele a amintit că măsura privind creșterea sau scăderea TVA a fost discutată de mai multe ori.
„Da, am avut o discuţie cu premierul înainte să plece la Bruxelles, dacă creşterea TVA-ului este o soluţie. După părerea mea, nu este o soluţie, dar dacă pe termen scurt se găseşte, cu ajutorul experţilor, că anumite măsuri trebuie puse în practică, probabil guvernul le poate promova. Creşterea TVA sau scăderea TVA au mai fost discutate în foarte multe rânduri, în ansamblu, acum nu cred că este o soluţie”, a declarat Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis spune că măsura corectă este creşterea gradului de colectare
De asemenea, președintele a explicat că măsura privind creşterea gradului de colectare se referă la colectarea banilor care se cuvin la bugetul statului.
„După părerea mea, soluţia este creşterea gradului de colectare, adică să se adune banii care se cuvin la bugetul statului”, a precizat preşedintele.
Președintele spune că angajarea răspunderii guvernului este prevăzută în Constituţie
Totodată, preşedintele a vorbit și despre anunţul premierului privind asumarea răspunderii în Parlament. Este vorba despre pachetul de măsuri fiscale, potrivit cărora angajarea răspunderii guvernului este prevăzută în Constituţie.
„Angajarea răspunderii guvernului este prevăzută în Constituţie, este o metodă constituţional corectă pentru a promova legislaţie, atunci când se consideră că aceasta este metoda cea mai bună. Nu există altceva decât corect constituţional sau imposibil, această variantă este constituţională”, a mai spus Klaus Iohannis.
Președintele a amintit apoi că subiectul este dezbătut de mai mult timp, atât în spațiul public, cât și la nivel politic.
„Dacă guvernul hotărăşte aşa, poate să o facă, asta nu înseamnă că nu există discuţii, că această chestiune se discută dacă bine îmi amintesc eu, de la începutul anului, tot se discută. Şi dumneavoastră, jurnaliştii, reluaţi tema, asta înseamnă dezbatere publică şi ea se întâmplă de luni de zile”, a completat Iohannis.
Șeful statului a declarat că o ușoară depășire a țintei de deficit bugetar nu e problematică
Anterior, acesta a declarat că o ușoară depășire a țintei de deficit bugetar nu e problematică, în contextul în care este clar că nu ne vom încadra în 4,4% din PIB.
Pe de altă parte, șeful statului a punctat că trebuie crescută colectarea şi cheltuielile trebuie ținute sub control.
„Am avut o discuţie, cunosc abordările promovate de coaliţie şi de guvern, este între timp destul de clar că nu va fi atinsă ţinta de deficit de 4,4% din PIB şi va fi depăşită. Cu cât va fi depăşită, asta va trebuie să ne explice Guvernul şi de aceea se poartă şi aceste negocieri.
Părerea mea este că o uşoară depăşire a acestei ţinte nu este problematică dar pe de altă parte trebuie să vină mână în mână cu măsuri care cresc gradul de colectare şi care ne duc într-o zonă în care la anul şi în anii care urmează nu mai avem această problemă”, a spus preşedintele.
Potrivit președintelui, chestiunile sunt discutate la Bruxelles și nu crede că există riscul ca România să piardă fonduri europene.