Creşterea vacilor pentru carne, un business care prinde avânt în România

Dacă în urmă cu 10 ani nu existau ferme cu bovine de carne, în prezent, în România s-a ajuns la un efectiv de peste 24.500 de capete din rasa Angus, Charolaise sau Limousine.

Dacă în urmă cu cinci ani carnea de vită de calitate obţinută de la animale de rasă (Angus, Charolaise sau Limousine) provenea doar din străinătate, în ultimul timp astfel de produse au început să se fabrice şi în România. Chiar dacă nu producem la scară mare, produsele crescătorilor de bovine de carne îşi fac loc pe rafturile magazinelor.

Potrivit reprezentanţiilor asociaţiilor crescătorilor de vaci din sector, numărul celor care cresc bovine pentru carne este încă unul destul de mic de circa 350, iar aceştia deţin în total un efectiv de aproximativ 24.500 de animale. O parte dintre fermieri vând animalele în viu către abatoare, la un preţ de circa trei euro pe kilogram, iar alţii vând taurii pentru reproducere. Un tăuraş în vârstă de un an este comercializat la un preţ de 1.000 de euro. Carnea de vită de calitate superioară colectată de abatoare ajunge într-un procent foarte mic în România şi într-o măsură mai mare pe piaţa arabă.

În opinia preşedintelui Asociaţiei Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România, Dumitru Grigorean, acest sector are un important potenţial de creştere, cu condiţia ca fermierii, să reuşească să se organizeze şi să comercializeze direct, fără intermediari, producţia din propriile exploataţii agricole. „Există cerere pentru carne de vită de calitate superioară, care are şi un preţ mai mare decât carnea de vită obişnuită. Chiar dacă în România asocierea este foarte dificilă, este unica soluţie rentabilă“, a explicat Grigorean.

Dacă cererea pentru carne de vită de calitate este în creştere, nu se poate spune acelaşi lucru şi despre întreaga industrie. Piaţa cărnii de vită din România a cunoscut un recul puternic, prin scăderea exporturilor pe piaţa arabă. Chiar dacă România nu exportă carne de vită în Rusia, embargoul impus de UE a creat presiune pe piaţa internă din cauza ofertei la preţ mic, venită din Polonia“, a zis preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România.

Un alt motiv pentru care vânzările de carne de vită sunt în scădere este faptul că românii sunt mari consumatori de carne de porc. „O mare problemă este educaţia consumatorului român. El nu ştie să pregătească carne de vită, pentru că nu avem o tradiţie în gătirea acestui sortiment de carne. Dar, în ultimii ani,  aceste lucruri s-au mai schimbat şi românii au descoperit că există mai multe sortimente de carne de vită care pot fi gătite în diverse moduri. Cu toate acestea, va mai dura ceva timp până vom ajunge să gătim bine carnea de vită“, explică Vasile Pachiţanu, preşedin­tele Asociaţiei Angus-Ro.

Angus, la mare căutare

Nicolae Brînduş este un exemplu de fermier care vrea să promoveze carnea de vită din rasa Angus. El deţine 450 de vaci. Antreprenorul a început să crească bovine pentru carne în urmă cu trei ani, când a cumpărat un lot de 60 de capete. Preţul de achiziţie al unei vite din rasa Angus a fost de circa 2.000 de euro. Până acum, Brînduş a vândut câţiva tauri pentru 2.800 de euro fiecare. Aceşti tauri au ajuns la câteva ferme din România pentru împerechere, dar obiectivul principal al fermierului este de a ajunge să vândă carne premium la preţuri accesibile. „Există cerere pentru carnea de vită Angus, dar preţurile din import ajung la 100 de lei pentru un kilogram. Vrem să producem cât mai multă carne la noi, astfel încât să aducem preţurile la 50-60 de lei pentru un kilogram“, a explicat Brînduş. Fermierul creşte bovinele în Orăştie pe o suprafaţă de 950 de hectare, din care 250 de hectare sunt în proprietate privată. Câștigurile mari se lasă însă așteptate. Omul de afaceri spune că a investit circa 400.000 de euro din fonduri proprii.

2.300 de euro pentru o vacă Charolaise

Şi Dumitru Grigorean are un business cu vacile de carne. Antreprenorul deţine o fermă înfiinţată în urmă cu 60 de ani, pe care a moştenit-o de la părinţi. În 2009, a schimbat profilul, trecând de la vaca de lapte la cea de carne. Trecerea s-a realizat treptat deoarece a menţinut în fermă vacile de lapte, folosindu-le la încrucişări cu taurul de carne. Grigorean a achiziţionat împreună cu un prieten 30 de juninci gestante din rasa Charolaise, cu 2.300 de euro per animal. Achiziţia animalelor a fost posibilă prin programul „Fermierul“, cu credit pe 10 ani, având o dobândă de 5% şi o perioadă de graţie de doi ani. Banii urmează să fie restituiţi integral până în 2019. Astăzi, el a ajuns la un efectiv de 80 de capete (45 rasă curată şi 35 metişi). 

„Ideea trecerii la creşterea vacilor de carne mi-a venit în urma evaluarii cerinţelor de piaţă din acel moment. Ştiam că în ceea ce priveşte laptele vor exista probleme din ce în ce mai mari, se anunţase faptul că urmează eliminarea cotelor de lapte din 2015, iar concurenţa pe această piaţă urma să fie puternică. Pe de altă parte, piaţa europeană a cărnii de vită înregistrează un efectiv de circa 300.000 de tone pe an“, susţine preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România. Investiţiile realizate în fermă au constat în construirea unui adăpost pentru animale şi achiziţia de utilaje (tractor, remorcă sau înfoliator de baloţi). Utilajele au fost achiziţionate prin intermediul unei cooperative pe care a înfiinţat-o în anul 2012 şi tot prin intermediul acesteia a concesionat o suprafaţă de 127 de hectare.

SFATURI

Nu există o „reţetă“ universal valabilă, indiferent dacă ne referim la rasă, la adăpost, la condiţii de creştere sau la furajare. Recomand celor interesaţi ca, înainte de a activa în acest domeniu, să viziteze câteva ferme şi să stea de vorbă cu fermierii. Este un domeniu nou, sunt multe lucruri care trebuie ştiute şi este important să se apuce de treabă după ce studiază cât de cât.