Președintele PNL, Florin Cîțu, a explicat, marți, 1 februarie, în fața jurnaliștilor, că proiectul privind creșterea vârstei de pensionare, la 70 de ani, a fost adoptat încă de anul trecut în Guvern, dar de abia acum intră în discuție în Parlament. Mai mult, premierul Nicoale Ciucă ar putea să își asume răspunderea pe această lege.

Crește vârsta de pensionare în România

”Un proiect de lege pe care l-am aprobat anii trecuți în Guvern, este discutat și va fi discutat în comisiile din Parlament. Având în vedere că se discută Legea pensiilor și Legea salarizării ne dorim să înglobăm totul în cadrul pachetului de reformă.”, a declarat fostul premier Florin Cîțu.

Ciucă ar putea să își asume răspunderea

Surse politice au precizat, pentru știripesurse.ro, că în ședința PNL de marți s-a discutat despre o asumare de răspundere a premierului Nicolae Ciucă pe proiectul legii privind creșterea vârstei de pensionare. Rămâne de văzut în viitorul apropiat ce decizii vor lua guvernanții pentru aprobarea acestui proiect ce vizează milioane de români.

Ce prevedea proiectul aprobat de Guvern privind creșterea opțională a vârstei de pensionare și interzicerea cumulului pensie-salariu

În vara anului trecut, Guvernul, atunci condus de Florin Cîțu, a adoptat proiectul prin care se interzice cumulul pensie-salariu la stat și crește opțional vârsta de pensionare la 70 de ani.  Conform acestuia, angajații pot rămâne în câmpul muncii până la 70 de ani, însă doar la cerere. Mai mult, bugetarii nu vor mai putea cumula salariul cu pensia, însă sunt mai multe excepții despre care ministrul Muncii de atunci, Raluca Turcan, spunea că sunt necesare pentru ca legea să fie constituțională. Aleșii locali, parlamentarii, membrii CCR și ai Curții de Conturi, și nu numai, se numără printre bugetarii exceptați din legea interzicerii cumulării pensiei cu salariul la stat.

Potrivit proiectului de lege adoptat de Guvern și trimis în Parlament, vor putea cumula pensia cu salariul următoarele categorii:

  • persoanele alese în funcții de autoritate sau demnitate publică sau cele pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituție
  • persoanele care beneficiază de drepturi de autor în condițiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, republicată, cu modificările și completările ulterioare
  • personalul didactic de predare pensionat încadrat în regim de plata cu ora
  • pensionarii încadrați în gradul III de invaliditate
  • membrii Academiei Române
  • asistenții personali și asistenților personali profesioniști prevăzuți de Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare
  • asistenții maternali prevăzuți de Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare
  • îngrijitorii la domiciliu pentru persoana vârstnică prevăzuți de Legea nr. 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Proiectul adoptat de Guvern pervede că angajaţii din sectorul public care sunt şi în pensie au obligaţia ca în termen de 30 de zile de intrarea în vigoare a legii să opteze, fie îşi continuă activitatea până la 70 de ani, cu suspendarea pensiei, sau se suspendă contractul de serviciu şi intră în pensie. Continuarea activității bugetarilor în câmpul muncii nu este condiționată de acordul prealabil al angajatorului.

Persoanele care au calitatea de pensionari şi continuă activitatea pot opta, la cerere, pentru reluarea plății pensiei şi încetarea raporturilor de muncă sau a raporturilor de serviciu oricând, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.