Piaţa de acţiuni de la Bucureşti a început timid primele şedinţe din acest an, evoluţiile pozitive de luni şi marţi fiind determinate aproape în exclusivitate de influenţa din plan extern.
Indicele calculat în euro la Viena, ROTX, care are în componenţă 15 dintre cele mai importante companii listate la BVB, înregistra, marţi, o creştere de 3% faţă de sfårşitul anului trecut, de peste trei ori mai redusă decåt cea a indicelui regional CECE-EUR, care monitorizează principalele companii listate la Praga, Budapesta şi Varşovia.
Încrederea investitorilor în piaţa de acţiuni este greu de refăcut după prăbuşirea pieţei de anul trecut şi atingerea, în luna octombrie, a minimelor din ultimii patru ani. Rulajele extrem de scăzute fac ca investitorii instituţionali să nu mai acorde atenţie pieţei de la Bucureşti, iar reducerea volatilităţii a îndepărtat şi speculatorii care mai animau piaţa.
Dacă în pieţele regionale şedinţele ascendente din finalul anului trecut şi cele din acest an au adus, în cea mai mare parte, indicii peste media ultimelor 50 de şedinţe, pe piaţa autohtonă doar indicele companiilor din domeniul energetic, BET NG, a reuşit acest lucru. La nivelul şedinţei de joi, cel mai afectat era indicele general BET C, care a stabilit şi o nouă valoare minimă din perioada scursă din mai 2004. Într-un raport publicat de analiştii pieţelor externe, aproximativ 80% din cele 500 de companii care participă la coşul indicelui S&P500 înregistrează un curs de tranzacţionare superior mediei aritmetice din ultimele 50 de şedinţe. Acest nivel este cel mai ridicat din ultimul an şi semnalează, pe de o parte, o însănătoşire a pieţei, dar atingerea într-un timp scurt a acestuia lasă loc şi la mişcări corective pe termen foarte scurt.
Spre comparaţie, dacă luăm ca referinţă indicele celor mai lichide 25 de companii listate la BVB (BET XT), doar o treime dintre acestea se tranzacţionează peste MM50 Jumătate dintre ele însă se încadrează simbolic în această categorie, dacă avem în vedere că au un curs cu maximum 2% peste MM50. Cel mai bine se situează acţiunile Rompetrol Well Services, care, la un curs de 0,313 lei, se tranzacţionează cu 27% peste MM50, următoarele clasate fiind Rompetrol Rafinare şi Petrom, cu +6%.
Speculaţii pe oferta publică
Revenind la prima săptămånă a anului, am remarcat interesul pentru companiile din domeniul petrolier. Rompetrol Well Services s-a tranzacţionat şi la 0,437 lei, faţă de 0,3 lei, nivelul ultimei tranzacţii de anul trecut, Rompetrol Rafinare a urcat şi la 0,0279 lei, faţă de 0,0185 lei, iar Petrom, la 0,202 lei, faţă de 0,181 în decembrie.
Un alt eveniment important a fost reluarea tranzacţionării pentru acţiunile Banca Transilvania, după operarea consolidării valorii nominale de la 0,1 la 1 leu. Cursul a pierdut în şedinţa de miercuri 58% faţă de precedenta şedinţă, care a avut loc pe 12 septembrie, scăderea fiind peste cea înregistrată de piaţă în aceeaşi perioadă.