Evoluţie foarte bună pentru acţiunile listate pe piaţa de capital de la Bucureşti în ultima săptămână, indicii fiind astfel la a şasea săptămână consecutivă de creştere.

Cel mai bine au evoluat acţiu­nile celor cinci Societăţi de Investiţii Financiare dintre companiile lichide, indicele BET-FI fiind la finalul şedinţei de vineri în creştere săptămânală cu peste 31%. Evoluţia a fost susţinută în special de SIF Banat-Crişana care a reuşit un avans de 47%, iar cele mai reduse creşteri au fost de 23,5% pentru SIF Muntenia şi SIF Transilvania. De la sfârşitul lunii trecute, indicele are o creştere de aproape 50 de procente. Indicele BET a urcat cu 11%, trei dintre cele zece companii din coşul indicelui fiind în urcare săptămânală de peste 40%. Este vorba despre Impact, Turbomecanica şi Biofarm.

Şedinţa de joi a fost una de exceptie pentru piaţa de acţiuni de la BVB, aproape un sfert dintre companiile listate marcând la finalul acesteia creşteri de peste 14%, o bună parte dintre emitenţi fiind la limita superioară de variaţie permisă de sistemul de tranzacţionare. În această categorie am avut acţiunile celor cinci Societăţi de Investiţii Financiare, dar şi alte titluri importante de la bursă, precum Impact, Biofarm, Antibiotice, Compa Sibiu.

Mai multe motive au stat la baza acestor creşteri agresive, dintre care amintim anunţul prin care SIF Oltenia a vândut pachetul de 22,5% deţinut la Automobile Craiova, în valoare de peste 75 milioane lei către Ford Motor Company, cât şi evoluţiile favorabile din plan extern, unde pieţele au primit suport puternic după ce a patra bancă americană, Wells Fargo, a anunţat profitul estimat pentru primul trimestru, în valoare de trei miliarde de dolari, cu mult peste aşteptările analiştilor. Dar cel mai important element care a determinat acest val de achiziţii este de natură tehnică, respectiv depăşirea de către indici a nivelelor date de mediile mobile pentru ultimele 100 de şedinţe de tranzacţionare.

O evoluţie similară a pieţei am observat-o şi în urmă cu aproximativ două săptămâni, când indicii, după ce au testat aproximativ trei şedinţe nivelul ultimelor 50 de sesiuni (MA50), au reuşit să-l depăşească. De această dată, indicele principalelor 25 companii de la BVB (BET-XT) şi BET-FI au testat luni, marţi şi miercuri nivelul dat de MA100, iar după primele minute ale şedinţei de joi au reuşit să treacă hotărât de acesta.

Dacă după aceste evoluţii favorabile apar şi mişcări corective, este de urmărit dacă nivelele date de MA100, respectiv 13.500 de puncte pentru BET-FI şi 264 de puncte pentru BET-XT vor fi confirmate ca nivele suport pentru respectivii indici. În caz favorabil, atenţia se va orienta către un nivel de 19.500 puncte pentru BET-FI (retragere Fibonacci) şi apoi către aproximativ 21.900 de puncte, dat de media ultimelor 200 de şedinţe, ambele fiind importante.

154-28878-30bursa15.jpg