construiesc angro investitorii, inca nu sunt populare in randul localnicilor. Majoritatea celor care au bani de casa noua prefera sa o construiasca in regie proprie si daca se poate cat mai in centrul localitatii.Piata terenurilor este in plin avant. Se dau ca painea calda loturile de teren si casele vechi demolabile din zonele semicentrale si centrale ale orasului. Astfel, se practica frecvent preturi de peste 100 euro/mp de teren, pentru suprafete mici, cuprinse intre 300 si 500 mp. Cumparatorii sunt oameni de afaceri cu venituri mari, care isi mai pot permite cel putin inca 50.000-60.000 euro pentru construirea unor vile. Un teren intravilan pentru casa se cumpara la Craiova cu 15-30 euro/mp, intr-o zona noua, in dezvoltare, precum Daewoo sau spre aeroport, si 40 euro/mp cu in medie, pe strazile vechi de la periferii.Un alt segment de piata la fel de dinamic este cel al locuintelor mici, de pana in 20.000 euro, spre care se orienteaza localnicii cu venituri medii. Cu acesti bani se mai pot cumpara doar garsoniere si apartamente de doua camere din cartierele din zona a II-a a orasului. Si cum cererea este mare, un merit revenindu-i si creditului ipotecar, preturile iau avant. Cel mai mult s-au scumpit apartamentele mici, care acum sunt duble fata de 2002. In acest an, cresterea de preturi a fost de doar 25-30%, dar s-a adaugat unei cote de 80%, cat s-a inregistrat in 2003.
Creditele ipotecare sunt prea scumpe pentru craioveni
„Preturile pe piata rezidentiala din Craiova au crescut in 2004, fata de perioada similara a anului trecut, cu aproximativ 25%. In acest an, cele mai multe cereri au fost pentru garsoniere si apartamente de doua camere, datorita costurilor mai scazute”, declara Claudiu Butoi, Area Branch Manager al Eurisko. Ion Rosu, manager al agentiei locale Rosu Imobiliare, afirma ca exista o cerere potentiala foarte mare, dar cresterea de preturi a dat peste cap planurile solicitantilor de locuinte. „Majoritatea isi permit o rata de maximum 150 euro/luna, dar pentru un apartament bun trebuie sa se incadreze in 200-300 euro/luna”, declara Ion Rosu. Pe piata locala garsonierele au preturi care pornesc de la 10.000 euro, in zonele de periferie, iar apartamentele de trei camere din zonele centrale ajung si la 55.000 euro.Un alt tip de oferta se infiripa si la Craiova: casele in ansambluri rezidentiale private. Chiar daca inca nu exista o cerere prea mare, probabil va creste in timp, o data cu reducerea numarului loturilor construibile in oras si cresterea accelerata a preturilor terenurilor intravilane. Acestea sunt ca pret o varianta demna de luat in seama: cu banii cu care poti cumpara la periferie, intr-o zona in dezvoltare, o casa la cheie, in centru cumperi doar terenul. Ansamblurile rezidentiale construite in regim privat s-au dezvoltat in partea de est a orasului (zona Daewoo si Hanul Doctorului), la iesirile spre Bucuresti, unde s-au deschis mari magazine si se va construi si un Carrefour. Preturile pentru case sunt cuprinse intre 150 si 300 euro/mp, potrivit datelor Eurisko. „Pentru anul 2005, estimam o crestere de 25% a preturilor, dar ne putem astepta si la mai mult in zonele in dezvoltare, chiar la un maxim de 50%”, declara Claudiu Butoi. O zona unde exista un mare potential si care este recomandata de specialistii locali este cea din apropierea fabricii de masini Daewoo, unde se construieste un nou cartier rezidential, care va avea atat case, cat si apartamente in blocuri noi.

Preturile si dinamica vanzarilor de case
Cele mai cautate: Locuintele mici din cartierele marginase – Craiovita Noua, Valea Rosie, 1 Mai, cu preturi cuprinse intre 10.000 euro, pentru o garsoniera, si 14.000-15.000 euro, un apartament de doua camere.
· Apartamentele mai mari, de trei si patru camere, au preturi cuprinse intre 20.000 si 25.000 euro, in cartierele Craiovita Noua, Valea Rosie, 1 Mai si Rovine.
· Apropierea de centru ridica preturile cu cel putin 5.000-6.000 euro. In centrul Craiovei si cartierele adiacente, Calea Bucuresti si Brazda lui Novac, mai bine cotate – atat datorita amplasamentului, cat si faptului ca exista blocuri construite dupa anii ‘80, preturile sunt cuprinse intre 15.000 euro garsoniera, intre 25.000 si 35.000 euro apartamentele cu doua camere si un maxim de 55.000 euro pentru apartamente cu patru camere decomandate, in zona ultracentrala, unde pot fi transformate si in sedii de firma.
· Casele in zonele semicentrale si centrale au preturi intre 60.000 euro, atunci cand sunt demolabile si se cumpara pentru teren, si 200.000-300.000 euro, atunci cand sunt constructii noi, cu finisaje de lux.
Cel mai lent segment: Oferta cea mai mare se incadreaza insa intre 160.000-180.000 euro, pentru vile noi, cu suprafete construite de pana in 150 mp, pe care proprietarii cereau anul trecut 100.000-120.000 euro.
Un potential crescut: terenurile si casele in zonele Daewoo si Aeroportului, unde investitorii pregatesc construirea unor ansambluri rezidentiale cu vile si apartamente in blocuri noi.