Piaţa de acţiuni de la Bucureşti a reuşit încă o săptămånă cu evoluţii mai favorabile decåt cele înregistrate în pieţele externe, indicii arătånd evoluţii mixte. Acţiunile Impact şi SSIF Broker au reuşit să diminueze scăderea indicelui BET, care a pierdut 1,3%, în timp ce acţiunile societăţilor de investiţii financiare au consemnat a doua săptămånă de creştere (Ă2%). Dacă o bună perioadă de timp am fost obişnuiţi ca piaţa de la BucureÅ
Piaţa de acţiuni de la Bucureşti a reuşit încă o săptămånă cu evoluţii mai favorabile decåt cele înregistrate în pieţele externe, indicii arătånd evoluţii mixte.
Acţiunile Impact şi SSIF Broker au reuşit să diminueze scăderea indicelui BET, care a pierdut 1,3%, în timp ce acţiunile societăţilor de investiţii financiare au consemnat a doua săptămånă de creştere (Ă2%). Dacă o bună perioadă de timp am fost obişnuiţi ca piaţa de la Bucureşti să reacţioneze mai violent la evoluţiile descendente din plan extern, iar la creşteri să fie cel mult stabilă, am observat încă de săptămåna trecută o schimbare a reacţiei investitorilor. Probabil, mulţi consideră că preţurile de tranzacţionare sunt suficient de reduse şi devine riscantă vånzarea în scopul răscumpărării ulterioare, mai ales la pachete mai mari de acţiuni. Chiar dacă tehnic au apărut primele semne firave privind o posibilă stopare a trendului descendent, pånă la confirmarea unui trend ascendent multilunar mai avem de aşteptat. În pieţele externe, au continuat rapoartele negative, în special în domeniul forţei de muncă şi în privinţa aşteptărilor venite de la companii privind activitatea economică în trimestrele următoare. Cele mai afectate se menţin acţiunile companiilor din domeniul bancar şi imobiliar. Indicii regionali CECE EUR şi Cetop20, calculaţi în euro la Viena şi Budapesta, înregistrau pierderi săptămånale, pånă vineri la ora 12, de 7 – 8 procente. Am văzut cum acţiunile Erste Bank, după ce s-au tranzacţionat şi la 22,25 euro în şedinţa din 4 noiembrie, s-au prăbuşit practic joi şi la 13,44 euro, scăderea între cele două niveluri fiind de 40% în doar şapte şedinţe. În vara anului trecut, se încheiau tranzacţii şi la peste 60 de euro pentru o acţiune Erste. Similar, Raiffesen Bank a pierdut faţă de 4 noiembrie 35%, iar OMV a scăzut cu aproape 20%. În finalul săptămånii, aproximativ jumătate din companiile listate la bursă aveau programată publicarea situaţiilor financiare, fiind încheiată astfel şi perioada de raportare pentru trimestrul al treilea. În condiţiile actuale ale pieţei, se acordă o atenţie redusă acestor date, la fel ca în ultimele luni. Criza financiară din plan extern începe să se facă simţită tot mai serios şi pe piaţa autohtonă. Am văzut în ultimul timp cum mai multe companii au anunţat valuri de disponibilizări sau de suspendare a activităţii economice. Obţinerea finanţărilor tot mai dificil sau la costuri ridicate se va reflecta atåt în dezvoltarea companiilor, cåt şi în activitatea curentă.