mare inregistrandu-se din lunile septembrie-octombrie si pana in prezent. Si, potrivit conjuncturii anului viitor si estimarilor specialistilor, si in 2005 acest trend se va mentine, existand chiar posibilitatea accelerarii cresterii preturilor in primavara. O garsoniera confort 1 in Bucuresti nu se mai gaseste sub 22.000 euro, in conditiile in care in luna august costa 16.000-17.000 euro, intr-o zona precum Berceni, Colentina si Titan. Un alt exemplu: o garsoniera de 40 mp, in zona Nerva Traian, intr-un bloc din anii ’90 se putea cumpara in luna august cu 22.000-24.000 euro, complet utilata si modernizata. Acest tip de locuinta reprezenta o buna investitie la acea data, tinand cont ca ea se putea scoate pe piata a doua zi si obtine un tarif de 250-300 euro/luna. Astazi insa nici un proprietar nu se incumeta sa vanda sub 31.000 euro, in conditiile in care exista oferte de vanzare si la 40.000-42.000 euro. Mergand mai departe, un apartament confort 1 de doua camere nu mai poate fi cumparat sub 26.000-27.000 euro, in conditiile in care in urma cu cinci luni se vindea si cu 21.000-22.000 euro, iar in urma cu trei luni, cu 25.000 euro.Preturile la apartamentele vechi, confort 1 din Bucuresti se situeaza intre 500 si 600 euro/mp in acest moment. Specialistii din domeniul bancar, care se bazeaza pe estimarile evaluatorilor imobiliari, sustin ca anul viitor media va fi de 850 euro/mp.
Preturile cresc si cand creste euro, si cand scade
Aceste cresteri sustinute de preturi la fondul vechi de apartamente se datoreaza si faptului ca pe teritoriul Bucurestiului nu exista propriu-zis oferta de apartamente noi, cu finisaje medii, care sa nu depaseasca un cost de 800 euro/mp. In 2005, mai multe companii de constructii au in vedere realizarea unor ansambluri de blocuri noi, dar costurile nu au fost inca definitivate si, probabil, vor fi disponibile ca oferta abia in prima parte a anului viitor. Vanzatorii de apartamente sunt cei mai sensibili la evolutia cursurilor de schimb leu/euro/dolar. Au schimbat anul trecut moneda de exprimare a preturilor din dolari in euro, atunci cand euro a depasit dolarul. In aceasta iarna cresc preturile in euro, pentru a le echivala in lei la cursurile de acum o luna-doua. „Proprietarii cresc in acest moment preturile si pentru ca a scazut euro, motiv pentru care mai adauga 500-1.000 euro intr-o saptamana”, declara Victor Mihalache, director al agentiei imobiliare Apulum 94. Majoritatea cumparatorilor achita casele cu banii jos, si o mare parte din acestia sunt investitori. „Chiriile sunt insa mici comparativ cu aceste preturi si ar fi mult mai rentabil sa cumpere terenuri”, sustine Victor Mihalache. Considera ca preturile vor creste in continuare, dar ca este greu de facut o prognoza privind procentajul pentru anul viitor.Si Liviu Ureche, presedinte a Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), impartaseste aceeasi opinie. „Vom asista in continuare la o evolutie pozitiva, dar mai temperata a pietei imobiliare si in 2005. Anul viitor, piata imobiliara va fi ajutata de aparitia obligatiunilor ipotecare si disparitia TVA”, declara Liviu Ureche. Si in alte orase din tara se intampla acelasi lucru: cresc preturile apartamentelor. La Craiova, Timisoara, Iasi, Ploiesti si Constanta preturile au crescut cu 20-25%.Un caz interesant este cel al orasului Cluj-Napoca, unde investitorii au construit blocuri private cu apartamente de vanzare. Preturile la care ies pe piata acestea sunt comparabile – uneori chiar mai mici – decat cele din fondul vechi de apartamente, o parte aflate in stare de degradare. Astfel, pe aceasta piata imobiliara preturile sunt exprimate deja pe metru patrat, vanzandu-se de fapt confortul pe care il asigura o casa, si nu faptul ca ea este o unitate, un acoperis deasupra capului. Preturile de vanzare ale apartamentelor noi sunt cuprinse intre 400 si 800 euro/mp, in timp ce media la apartamentele vechi este cuprins intre 800 euro/mp si 1.000 euro/mp, potrivit datelor agentiei Plus Imobiliare. „Oferta de apartamente noi este in crestere, si in curand vor aparea si la inchiriere”, sustine Vasile Baciu, reprezentant al Plus Imobiliare, considerand ca acestea sunt mult mai interesante ca investitii decat cele vechi.

cat costa apartamentele in tara
Bucuresti
· Cele mai ieftine garsoniere confort 1 costa 22.000 euro, in cartiere decente si ajung la 40.000 euro, in cele mai bine cotate zone.
· Apartamentele cu doua camere se vand cu minimum 26.000-27.000 euro si pot ajunge la 65.000 euro, in zone foarte bune. Unii proprietari cer si 100.000 euro, pentru locuinte cu suprafete mari, de peste 70 mp.
· Apartamentele de trei si de patru camere au preturi apropiate. In cartiere preturile pornesc de la 32.000 euro si ajung la 80.000 euro

Oras ieftin – Craiova
Locuintele vechi la bloc au preturi cuprinse intre 10.000 euro (cele mai ieftine garsoniere din cartierele mai slab cotate) si 55.000 euro (cele mai scumpe apartamente de trei camere, din zona ultracentrala).

Oras scump – Cluj Napoca
1. Locuinte vechi: preturile la apartamentele vechi se situeaza intre 800 si 1.000 euro/mp (o garsoniera confort 1 costa minimum 25.000 euro)
2. Locuinte noi: cele mai ieftine apartamente noi se vand cu 400 euro/mp, iar cele mai scumpe cu 1.000 euro mp, in functie de finisaje si amplasament. O garsoniera cu finisaje de calitate si cu o suprafata de 45 mp se vinde cu circa 30.000 euro.