Indicele DAX al Bursei din Frankfurt a crescut cu 5,8%, sectorul călătoriilor şi al divertismentului – cel mai afectat de instituirea măsurilor pentru limitarea pandemiei de coronavirus (Covid-19) – a urcat cu 8,2%, după trei şedinţe bursiere în care a înregistrat pierderi. Şi sectorul auto, extrem de important în Germania, a înregistrat un avans de aproape 9,5%.
A fost cea mai bună sesiune a indicelui DAX din ultimele două săptămâni. Alte burse importante din Europa au închis luni cu creşteri între 2,3% şi 4,9%.
Numărul de cazuri de coronavirus în Italia a avut o creștere redusă
Numărul cazurilor de coronavirus confirmate în Italia a crescut luni cu 3.599, cea mai redusă creştere după data de 17 martie, ceea ce întăreşte speranţele că boala ar putea începe să dea înapoi sub efectul măsurilor de izolare introduse pe 9 martie.
Potrivit datelor oficiale, Spania a înregistrat în ultimele 24 de ore un număr de 637 de morţi, un bilanţ în scădere şi totodată cea mai scăzută creştere procentuală (5,7 %) din ultimele două săptămâni.
„Semnele că epidemia a atins nivelul de vârf în anumite zone din Europa au sporit speranţele că efectul asupra economiei ar putea fi de scurtă durată”, a apreciat Russ Mould, director în cadrul AJ Bell.
„Încă rămâne un mare grad de incertitudine referitor la cât de curând şi în ce măsură vor fi relaxate restricţiile”, a avertizat Rupert Thompson, de la Kingswood. Acesta a adăugat: „Deşi rămânem prudenţi pe termen scurt, credem în continuare că pieţele bursiere vor fi într-un an la un nivel mai ridicat decât acum, posibil la un nivel semnificativ mai ridicat”.
Ce se întâmplă cu indicele pan-European STOXX 600
Şi indicele pan-European STOXX 600 a încheiat luni în creştere cu 3,7%, cel mai semnificativ avans din ultimele două săptămâni.Cu toate acestea companiile ale căror acţiuni sunt incluse în indicele STOXX 600 au pierdut peste 3.000 de miliarde de dolari din valoarea lor de piaţă începând din luna februarie, în condiţiile în care paralizarea activităţii economice a adus multe sectoare în pragul colapsului, forţând companiile să suspende plata dividendelor şi programele de răscumpărări de acţiuni pentru a-şi păstra lichidităţile.
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis la rândul ei pe verde şedinţa de luni, iar valoarea schimburilor s-a situat la 43,18 milioane de lei (8,94 milioane de euro), din care 40,12 milioane de lei (8,31 milioane de euro) au fost tranzacţii cu acţiuni.
Indicele principal BET s-a apreciat cu 2,4%, la 7.706,49 puncte. BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a consemnat un progres de 2,47%, în timp ce indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a închis pe plus cu 2,38%. Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a înregistrat o apreciere de 2,92%. Indicele SIF-urilor, BET-FI, a închis în creştere cu 2,52%, iar indicele BET-NG, care măsoară evoluţia celor 10 companii energetice şi de utilităţi, a urcat cu 2,23%.