Creșterile salariale ar putea fi dezghețate
Informaţii noi despre creșterile salariale din România! În ianuarie, cheltuielile cu salariile bugetarilor au fost de două ori mai mari decât estimările făcute de Executiv.
Chiar dacă estimarea pentru creșterea cheltuielilor salariale în 2024 era de 11%, în luna ianuarie a acestui an, aceste cheltuieli au crescut deja cu 21%, conform informațiilor publicate de zf.ro.
Ministerul de Finanțe a propus un proiect de ordonanță de urgență pentru reluarea creșterilor salariale în sectorul bugetar.
Potrivit unei alte ordonanțe de urgență adoptate anul trecut, salariile bugetarilor sunt în mare parte stagnante.
Executivul condus de Marcel Ciolacu a declarat că va încerca să ajusteze deficitul bugetar prin economii în bugetul de stat, prioritar față de creșterile de taxe.
Cu toate acestea, a introdus cea mai amplă serie de majorări de taxe și impozite. Economiile planificate la cheltuielile bugetare nu s-au materializat în execuția bugetară.
Cheltuielile au înregistrat o creștere de 13% în 2023. Estimarea inițială de la începutul anului anticipa o majorare cu mai puțin de 10%.
„În vederea aplicării politicii salariale de către operatorii economici cu capital majoritar sau integral de stat, se reglementează ca operatorii economici care au înregistrat pierderi contabile şi/sau plăţi restante la 31 decembrie 2023, să poată acorda anumite creşteri salariale”, se arată în nota de fundamentare pentru ordonanţa în cauză.
Impactul financiar asupra bugetului este necunoscut
În ceea ce privește efectul financiar asupra bugetului general consolidat, acesta este necunoscut. Există, totuși, mai multe măsuri care care conduc la creșterea cheltuielilor bugetului de stat.
În secțiunea „Propuneri pentru acoperirea creșterii cheltuielilor bugetare”, autorii documentului au menționat că „Prezentul act normativ nu abordează această problemă”.
Proiectul de lege se concentrează în principal pe creșterea cheltuielilor bugetare. În anumite contexte, se axează și pe sporirea încasărilor de la companiile de stat.
Execuţia bugetară din ianuarie s-a deteriorat
Situația financiară din ianuarie s-a înrăutățit în ceea ce privește execuția bugetară. Asta deși au fost implementate majorări de taxe și au fost introduse taxe noi la începutul anului.
Veniturile au înregistrat o creștere pozitivă, însă cheltuielile au crescut de două ori mai mult decât era planificat.
În ceea ce privește „cheltuielile de personal”, creșterea programată pentru întregul an 2024 este de 11%. Acestea se referă la salariile angajaților din sectorul public.
Cheltuielile cu salariile s-au dublat în ianuarie 2024.
Potrivit modificărilor aduse legii la finalul anului, dacă sunt îndeplinite anumite condiții, ponderea funcțiilor de conducere în aparatul de stat poate ajunge acum până la 10%, față de limita anterioară de 8%.
„Prezentul proiect de act normativ instituirea posibilităţii guvernului de a stabili prin memorandum un număr total de funcţii de conducere mai mare de 8%, dar fără a depăşi 10 % din numărul total de posturi aprobate”.
Creșterea salariilor bugetarilor
Există însă și dispoziții care vizează sporirea veniturilor la bugetul de stat, prin intermediul unei creșteri a sumelor provenite de la companiile de stat.
Conform proiectului, companiile de stat și regiile autonome vor fi impuse să contribuie cu cel puțin jumătate din profitul înregistrat către bugetul de stat.
„Companiile naţionale şi societăţile cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome, cu modificările şi completările ulterioare, reglementează repartizarea unei cote de “minimum 50% vărsăminte la bugetul de stat sau local, în cazul regiilor autonome, ori dividende, în cazul societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor, cu capital integral sau majoritar de stat”, se mai arată în proiect.