In Creta, sezonul turistic incepe in aprilie, cand soarele de primavara umple campurile de flori salbatice, si se termina la sfarsitul lui octombrie, cand marea este inca suficient de calda pentru o baie. In mijlocul sezonului, plajele sunt arhipline de turisti care vin doar sa stea cu burta la soare. Daca vreti sa vedeti secretele Cretei, nu faceti ca ei. Inchiriati o masina si veti descoperi muntii acoperiti de zapada, vaile acoperite de vita-de-vie, dealurile cu maslini si casele albe. De-a lungul coastelor pustii, puteti face scufundari din pesteri parasite in apa cristalina sau sa stati tolaniti intr-un hamac.
Cretanii nu suporta sa fie numiti greci si sunt oameni mandri care au luptat secole de-a randul cu invadatorii, fie ca erau romani, arabi, venetieni, fie turci. Drept urmare, aveti ocazia sa vedeti aici manastiri ai caror pereti sunt acoperiti de fresce, fortarete venetiene, porturile medievale si ruinele oraselor de pe vremea regelui Minos, care dateaza din secolul al treilea i.Ch.
In Chania, unul din cele mai frumoase orase din Grecia, puteti vedea cartierul vechi de langa portul venetian, plin de case mari, bisericute mici si stradute inguste. Chiar langa bazarul de piele, Skridlof, se afla cel mai original restaurant de pe insula. Numit Anaplous, restaurantul este de fapt o ruina venetiana, fara acoperis, unde puteti lua cina la lumina lunii si a lumanarilor.
La o ora distanta de Chania se afla orasul istoric Rethymnon, un adevarat labirint de stradute medievale ornate cu minarete turcesti. Dupa ce vizitati fortareata venetiana din secolul al XVI-lea, mergeti la Parcul National Samaria si in satele Vatos si Agalianos, unde timpul s-a oprit in loc.
Elounda este cea mai scumpa statiune
Neaparat trebuie sa vizitati Muzeul Minoan din Heraklion, unde se gaseste cea mai importanta colectie din lume de obiecte de pe vremea civilizatiei regelui Minos. La cativa kilometri de Heraklion se afla Knossos, cel mai mare oras minoan, descoperit in 1900 de un arheolog britanic. Daca Knossos-ul este asaltat de hoarde de turisti, Palatul Malia, aflat la cativa kilometri, este mai putin cunoscut, dar evoca mult mai bine vremurile de demult. Podetele suspendate deasupra unei parti din asezare va dau posibilitatea sa vedeti de sus stradutele inguste si casele foarte bine conservate din vechea cetate.
Un alt punct de interes este statiunea Agios Nikolaos, un exemplu de ceea ce pot face autoritatile din Grecia pentru a stopa turismul de masa. Acum zece ani, statiunea era favorita tinerilor. Apoi, primarul a inchis unele baruri, a interzis zgomotele, galagia si muzica dupa miezul noptii. Rezultatul este ca azi in Agios sunt numai restaurante selecte in zona portului, iar statiunea este draguta si linistita.
La fel de frumos este si in Elounda, un fost sat de pescari, acum destul de aglomerat, dar langa care se afla o serie de hoteluri de lux extrem de cautate. Cel mai vechi este Elounda Beach Hotel, construit acum 30 de ani ca un sat din Grecia si care are casute stilate de piatra, fiecare cu piscina ei, cinci restaurante, un mic port si o bisericuta. Dar mai luxoase sunt vilele din complexul Elounda Gulf Villas: daca doar unele au lift si sala de gimnastica, toate au piscina, vedere spre mare si mobilier antic.
Daca totusi Creta vi se pare prea aglomerata, puteti incerca Hydra, unde puteti ajunge cu barca din Pireus. In Hydra nu exista nici masini, nici aeroport, doar o salba de case de marinari construite in jurul unui mic port. Mai atragatoare este insula Ithaca, asociata adesea cu Odiseu, eroul lui Homer. Porturile micute, plajele curate si mai ales legile de protejare a naturii, care tin deoparte marile companii din turism si imobiliare, fac din aceasta insula un adevarat paradis. Pentru a ajunge aici, luati trenul spre Patras si de aici feribotul. Mai sofisticata este insula Symi, la doua ore cu feribotul de Rodos, genul de insula care produce un cor de “Oh-uri” cand vaporul cu turisti intra in port. La asta contribuie si frumoasele case vechi, cumparate si renovate de britanici si de greci.
Foarte frumoasa este si insula Sifnos, unde se ajunge cu feribotul din Pireus. In urma cu 2.500 de ani o asezare foarte importanta, Sifnos este acum una din cele mai atragatoare insule, cu sate albe, livezi de maslini si plaje de vis. Pe insula se afla 52 de turnuri din vremurile glorioase, 365 de bisericute si multe mori de vant.
Fresca cu delfini din Palatul Knossos, ridicat in urma cu 4.000 de ani
In centrul insulei veti descoperi vaile acoperite de vita-de-vie, dealurile cu livezi de maslini si morile de vant
Aqua-parcul de langa Heraklion, unul din cele mai mari din Europa
Ofertele agentiilor de turism
• Go Travel – Golden Beach Hotel*** – de la 343 la 395 euro/pers. in perioada 3.09-24.09. Tariful include bilet de avion, sapte nopti cazare cu demipensiune, transfer.
• Prestige Tours – Elounda – Porto Elounda Mare Hotel***** – de la 975 la 989 euro/pers. in perioada 6.09-27.09. Tariful include bilet de avion, sapte nopti cazare cu demipensiune.
• Prestige Tours – Kokkini – Knossos Beach Hotel **** – 515 euro/pers. in perioada 6.09-20.09. Tariful include bilet de avion, sapte nopti cazare cu demipensiune, transfer.
• Marshal – Rethymnon – Hotel Atlantic Beach**** – 546 euro/pers. Tariful include bilet de avion, sapte nopti cazare cu mic dejun, transfer.
• Marshal – Chania – Hotel Santa Marina*** – 647 euro/pers. Tariful include bilet de avion, sapte nopti cazare cu demipensiune, transfer.