Exploziile de la Crevedia, cauzate de pompe de transvazare neomologate
Conform raportului emis de Institutul Național de Expertize Criminalistice (INEC) în cazul incidentului de la Crevedia, incendiul și exploziile au fost cauzate de utilizarea unor pompe de transvazare neomologate, care nu asigurau etanșeizarea corectă la supapa cisternelor.
„Acelaşi lucru l-a reţinut şi raportul INSEMEX, care în 400 de file arată în detaliu ce s-a întâmplat la Crevedia şi cum au murit atâtea persoane. Din punctul meu de vedere, putem subsuma tragedia de la Crevedia la un singur cuvânt: <bani>.
Transvazarea se făcea cu o pompă de debit mare pentru a descărca dintr-o cisternă în alta cantitatea de GPL şi pentru a <eficientiza> timpii”, a declarat avocatul Adrian Cuculis.
Şase persoane au pierit în urma exploziei care a avut loc la sfârșitul lunii august 2023, la o stație GPL din Crevedia. De asemenea, peste 50 de cetățeni aflați în apropierea stației GPL au suferit răni.
Exploziile au afectat numeroase locuințe din zonă. Răniții au fost transportați la spitale din București și din alte țări.
Ulterior, s-a descoperit că stația GPL din Crevedia funcționa ilegal din iulie 2020, fără autorizație de securitate la incendiu.
Procurorii au indicat că incendiul și exploziile au fost cauzate cel mai probabil de scurgerile de gaze de la autocisternele sau cisternele depozit amplasate în curtea firmei și de existența unei surse de aprindere.
Nu se puteau desfășura operațiuni cu GPL la imobilul din Crevedia, deoarece locația nu deținea avizele și autorizațiile necesare din partea instituțiilor abilitate.
În cadrul anchetei au fost audiate peste 150 de persoane afectate. Mulți dintre aceștia s-au constituit parte civilă în cadrul procedurii legale.
Patronii firmei responsabile, eliberați de sub controlul judiciar
Amintim că luna trecută, în urma solicitării Parchetului General, Judecătoria Sectorului 5 a hotărât înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu eliberarea sub control judiciar pentru Ionuț Doldurea și Ionuț Cosmin Stângă.
Această decizie este definitivă și va fi în vigoare timp de 60 de zile, începând cu data de 19 februarie.
„Judecătoria sector 5 în dosarul penal nr 4651/302/2024 Admite în parte cererea Parchetului General și înlocuiește măsura preventivă a arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar
Decizia este DEFINITIVĂ. (…)
Solutia pe scurt: În baza art. 242 alin. (2) C.proc.pen. raportat la art. 202 alin. 4 lit. b) C.pr.pen. admite, în parte, propunerea de înlocuire a măsurii preventive a arestului la domiciliu cu măsura preventivă a controlului judiciar formulată de Parchetul de pe lângă de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, aflăm din decizia Judecătoriei Sectorului 5.
În această etapă se impun și noi obligații pentru inculpați, care vor fi aplicabile în timpul perioadei de control judiciar. Aceștia sunt restricționați să părăsească teritoriul României, însă li se permite să călătorească în interiorul țării. Mai multe puteți citi aici.