Crimele de la Caracal au revoltat o țară întreagă. De la gafele și erorile autorităților, la lipsa de reacție a vecinilor și rudelor care știau de comportamentele îndoielnice ale criminalului.
În ultimele zile, spațiul public a fost invadat de informații cu privire la comportamentul lui Gheorghe Dincă.
Astfel, potrivit femeii care, timp de 3 luni s-a ocupat cu curățenia în casa lui Gheorghe Dincă, acesta i-a propus o sumă de bani pentru a întreține relații sexuale cu ea și obișnuia să chinuie și mai apoi să gătească câinii din curte.
În SUA, începând cu anul 2016, FBI a început să alcătuiască o listă a copiilor care torturează animale, deoarece aceștia prezintă un risc ridicat ca în viitor să ajungă criminali. Potrivit studiilor din domeniu, părinții trebuie să fie foarte atenți cu privire la comportamentul copiilor față de animale.
În orice caz, lumea copiilor este diferită de cea a oamenilor mari. Curiozitatea este prezentă la fiecare pas, astfel încât omorârea unui animal fără blană, precum o șopârlă sau o broască, nu ar trebui sa fie motiv de îngrijorare dacă acest lucru nu este unul repetitiv.
Copiii foarte mici care chinuie animale se pot afla in stadiul de explorare specific varstei. Problemele apar atunci cand copilul este mai mare si constientizeaza durerea animalului, insa nu este afectat deloc de suferinta acestuia, ba dimpotriva.
Mai mult decât atât, cu adevărat îngrijorător este abia dacă cel mic trece de la uciderea unui animal cu blană. Potrivit psihologilor, abia aici un asemenea comportament ar putea indica o dereglare psihologică a celui mic.
Statistic vorbind, copiii care se distreaza maltratand animale au tendinta de a abuza verbal sau fizic alti copii, dar si de a dezvolta comportamente nesanatoase pe viitor. Copiii abuzati fizic de parinti sau de bunici se simt neputinciosi si pot avea senzatia ca isi recapata puterea atunci cand ranesc la randul lor alte fiinte – in aceasta situatie un animal care nu se poate apara cum se cuvine.
Atunci cand parintele observa ca un copil mai mare de 4 ani chinuie un animal cu toate ca ii percepe suferinta, trebuie sa ia masuri cat mai rapid. O discutie cu cel mic este recomandata, astfel incat sa se afle motivul din spatele acestui comportament. De asemenea, terapia cognitiv comportamentala poate fi de ajutor intr-o asemenea situatie, un psiholog reusind sa interpreteze corect faptele celui mic, dar si sa vina cu o solutie cat mai eficienta.
In functie de varsta copilului, relele tratamente aplicate animalelor pot indica probleme diferite:
Copilul cu varsta cuprinsa intre 1 si 6 ani (cel tarziu) se afla in faza de experimentare si nu a dobandit maturitatea cognitiva care ii permite sa inteleaga ca animalele au sentimente si nu trebuie chinuite.
Copilul cu varsta de 6 – 12 ani care chinuie animalele doreste sa atraga atentia adultilor prin comportamentul sau. Acesta intelege ca nu e bine sa maltrateze animalele, insa totusi o face. In aceasta categorie intra si copiii care au invatat comportamentul agresiv de la un adult.
Preadolescentii si asolescentii care adopta un asemenea comportament in raport cu animalele sunt cei care au un anturaj nesanatos, care consuma substante interzise sau care sufera de tulburari psihice. In cazul acestora, e absolut necesar ajutorul unui psiholog.
Însă uciderea animalelor nu era singurul comportament reprobabil al criminalului din Caracal. Potrivit vecinilor, Gheorghe Dincă și-ar fi violat fiica, plecată ulterior la Timișoara unde a devenit medic veterinar. Fosta soție a criminalului din Caracal s-a despărțit de acesta din cauza comportamentului violent a acestuia.
Gheorghe Popicu avea antecedente în Italia, un gard mai înalt decât la penitenciare, locuia într-o casă ce părea părăsită, de unde se auzeau regulat plânsetele în cor ale câinilor schimgiuiți, iar polițiștilor, cunoscuților și procurorilor nu li s-a părut nimic suspect.
Până acum au fost recunoscute doar două crime. Psihologul criminalist, Tudorel Butoi spune că ar fi vorba despre minim zece. Incompetența și nesimțirea societății a ucis probabil zeci de fete nevinovate până acum.