Chiar dacă majoritatea utilizatorilor sunt conștienți că telefoanele lor pot fi atacate de hackeri, la fel ca PC-urile sau laptop-urile, mulți nu fac nimic ca să se protejeze, potrivit unui studiu prezentat la conferința CTIA din Las Vegas.

„Asistăm la o explozie de malware (soft rău intenționat n.red.) pe dispozitivele mobile“, spune Chris Doggett, senior vice presient of corporate sales la firma de securitate Kaspersky Labs. „Avem nevoie de o serie de schimbări în felul în care utilizatorii privesc securitatea mobilă și asta încercăm noi să facem“.

85% dintre consumatori sunt conștienți că neprotejarea dispozitivelor mobile cu un software de securitate reprezintă un risc, arată studiul citat, dar numai 31% au instalate programe de protecție pe smartphone-uri sau tablete.

De unde totuși această diferență între conștientizare și acțiune? În primul rând, oamenii tind să ignore avertismentele până când ei sau persoane cunoscute lor experimentează o breșă de securitate, spune Doggett.

Și Apple a contribuit la crearea unei false impresii de securitate, spune acesta. Cel puțin în SUA, unde trecerea la smartphone s-a făcut, în mare parte, prin intermediul iPhone – un dispozitiv foarte sigur – consumatorii cred că toate dispozitivele mobile sunt la fel de sigure precum cele de pe platforma Apple.

„Cred că această atitudine se bazează pe experiența noastră inițială cu aceste dispozitive. Acestea erau de încredere; destul de sigure; nu existau exemple concrete de atacuri sau malware. Era ușor să faci o asemenea presupunere“, spune Doggett.

Atacurile malware pe mobile țintesc în principal dispozitivele cu Android, care reprezintă mai bine de jumătate din piața smartphone-urilor din lume. Practic, Android atrage peste 90% din activitatea malware, potrivit unui studiu publicat de firma de securitate informatică F-Secure.

„Trebuie să conștientizăm modul în care folosim dispozitivele mobile astăzi – totul este pe ele. Am ajuns la un punct în care le folosim pentru atât de multe lucruri încât devine sensibil… în care trebuie să ne gândim mult mai serios, pentru că dacă cineva pune mâna pe el, o serie de lucruri negative se pot întâmpla“, spune Doggett.

SURSA: CNBC