Crin Antonescu a lansat un atac dur la adresa USR și a liderului său, Elena Lasconi, acuzând partidul de populism și alianțe oportuniste cu forțe extremiste. Într-o intervenție televizată, candidatul Coaliției la alegerile prezidențiale a criticat strategiile electorale ale formațiunii, pe care le consideră iresponsabile și dăunătoare pentru stabilitatea României.
Antonescu a subliniat că astfel de tactici politice compromit direcția pro-occidentală a țării și a îndemnat susținătorii democrației să renunțe la conflictele inutile pentru a susține o opțiune politică solidă.
Crin Antonescu atacă dur strategia electorală a USR
Crin Antonescu și-a exprimat nemulțumirea față de modul în care USR a ales să-și desfășoare campania electorală, acuzând partidul de populism și de colaborare cu extremiștii pentru a atrage voturi.
În cadrul emisiunii Sinteza zilei de la Antena 3 CNN, acesta a declarat că formațiunea s-a alăturat unor forțe politice care nu împărtășesc valorile democratice și pro-occidentale.
![Crin Antonescu](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2025/01/Crin-Antonescu-1-1200x675.jpg)
„Nu mi se pare de trecut cu vederea faptul că o formațiune pe care toți o considerăm democratică, pro-occidentală, civilizată, și anume USR, Uniunea Salvați România, a avut în aceste zile un comportament populist, electoralist, s-a așezat alături de aceste forțe extremiste, în speranța de a câștiga câteva voturi, dar într-un gest de iresponsabilitate politică în raport cu miza cea mare și cu tema cea mare a bătăliei politice care se dă în România”, a spus Crin Antonescu.
Fostul lider liberal a subliniat că strategia USR este una periculoasă și că prioritizarea intereselor electorale în detrimentul stabilității politice poate avea consecințe grave asupra României.
„Îmi pare foarte rău că un alt grup de oameni, și am numit USR și-l mai numesc o dată, se comportă în fața acestui pericol și în fața acestei situații cu o iresponsabilitate și cu un egoism care arată nu doar îngustime de caracter, ci și îngustime de minte”, a mai spus el.
Antonescu o acuză pe Lasconi de oportunism politic
Crin Antonescu nu s-a limitat la critici generale la adresa USR, ci a făcut referire directă la liderul partidului, Elena Lasconi.
Acesta a acuzat-o că, în trecut, a beneficiat de sprijinul altor partide pro-occidentale în confruntarea cu Călin Georgescu, dar acum alege să susțină o strategie pe care o consideră „meschină și electoralistă”.
„Asist totuși la o atitudine mai puțin responsabilă. Susținătorii celorlalți candidați pro-occidentali, domnul Nicușor Dan, doamna Elena Lasconi, eventual celelalte doamne și domni, au a se răfui în principal cu mine, cu partidele care mă susțin, cu PSD, cu PNL, cu partidele de la guvernare.
Fiecare face alegerile lui, însă nu mi se pare corect atunci când dorești să salvezi linia pro-occidentală a României, să strigi după voturile PSD, să implor conducerea PSD să dea mesaje sau voturi unui candidat pro-occidental, cum s-a întâmplat din partea doamnei Elena Lasconi.
Și cei mai mulți dintre noi am luat poziție publică în favoarea domniei sale, pentru că, într-adevăr, credeam că Georgescu e un pericol pentru România. Iar acum, când suntem într-o astfel de campanie, când trupele, în toate sensurile, ale lui Călin Georgescu, dau asaltul asupra României din partea cealaltă, să vedem doar o luptă meschină, îngustă, electoralistă. Nu-mi scapă acest lucru”, a declarat Crin Antonescu.
El a subliniat că astfel de acțiuni politice slăbesc unitatea forțelor democratice și deschid calea pentru destabilizare politică.
Mesajul lui Antonescu către susținătorii democrației
În discursul său, candidatul Coaliției a transmis un apel clar către toți cei care susțin democrația și direcția pro-occidentală a României, îndemnându-i să se abțină de la „răfuieli inutile” și să se concentreze pe obiectivele comune.
„Suntem încă sub pericolul algoritmilor, boților și trolilor care se dezvoltă și cresc nefiresc, cum s-a întâmplat în acest tur întâi, care a fost anulat și în care ni se povestește despre entuziasmul a 2 milioane de oameni care au votat un om despre care nu vorbise nimeni până la 2 zile sau o zi înainte de alegeri. Ăsta este pericolul.
Mesajul meu este următorul către toți cei care într-adevăr doresc să continue democrația în România, către toți cei care înțeleg patriotismul în sensul evoluat, în sensul deschis, în sensul luminos și profitabil, în sensul occidental, către toți cei care îndrăgesc libertatea în ciuda tuturor imperfecțiunilor ei, către toți cei care sunt în spectrul politic: lăsați prostiile, lăsați meschinăriile, lăsați dușmăniile fără rost și încercați să faceți tot ce puteți și să facem tot ce putem fiecare dintre noi pentru a da românilor o opțiune corectă, pentru a da românilor o opțiune sănătoasă”, a mai spus Crin Antonescu.
El a subliniat că unitatea forțelor democratice este esențială pentru menținerea stabilității politice și pentru protejarea intereselor României pe termen lung.
Elena Lasconi se delimitează de moțiunea de cenzură împotriva Guvernului
În paralel cu atacurile venite din partea lui Crin Antonescu, Elena Lasconi a făcut declarații pe un alt subiect fierbinte: moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu.
![Elena Lasconi](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2024/12/Elena-Lasconi-5-e1733315791608-1200x676.jpg)
Liderul USR a declarat că nu susține acest demers și că nu i-ar sfătui pe colegii săi să voteze pentru căderea Executivului.
„E foarte uşor să vorbeşti despre a demola şi a distruge şi a face rău. Eu nu sunt pentru asta. Cu ce înlocuieşti Guvernul în momentul de faţă? Ai şi demisia preşedintelui, trimiţi şi Guvernul acasă, practic duci ţara în haos. Eu nu am vorbit cu colegii mei parlamentari, dar nu i-aş sfătui să voteze pentru această moţiune de cenzură”, a spus Elena Lasconi la Digi24.
Aceasta a subliniat că, în interiorul USR, va avea loc o discuție formală sau informală pe acest subiect, dar crede că partidul va lua o decizie responsabilă.
„Cred în înțelepciunea USR și a colegilor mei parlamentari de a nu vota această moțiune de cenzură”, a adăugat Lasconi.
George Simion insistă pe necesitatea unei moțiuni de cenzură
În timp ce USR pare ezitant în privința moțiunii de cenzură, liderul AUR, George Simion, a anunțat că partidul său va iniția acest demers împotriva Guvernului Ciolacu.
![George Simion, AUR](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2025/01/George-Simion-AUR-1200x675.jpg)
Simion consideră că Executivul este ilegitim și că opoziția ar trebui să se mobilizeze pentru a-l demite.
„Vom depune o moțiune de cenzură împotriva acestui Guvern numit de acest preşedinte ilegitim. Orice parlamentar de bun simţ din opoziţie va semna o moţiune de cenzură şi sunt convins că vom avea numărul de semnături necesare. Cine nu îşi pune semnătura pe o moţiune de cenzură este, în mod clar, un trădător”, a declarat George Simion.
Afirmațiile acestuia arată o divizare clară între forțele de opoziție, în condițiile în care USR pare să adopte o poziție mai rezervată, în timp ce AUR insistă pe o atitudine radicală.