Într-un mesaj publicat pe rețelele sociale, Crin Antonescu a spus că această decizie este un câștig pentru România, în timp ce George Simion pierde. El a lansat și o acuzație gravă, susținând că acțiunea liderului AUR ar fi pus în pericol securitatea națională.

Crin Antonescu a lansat acuzații grave la adresa lui George Simion

Legea contestată de AUR, dar susținută de guvern, permite armatei române să doboare dronele inamice care intră în spațiul aerian al României, fără a fi necesare proceduri birocratice complexe sau permisiuni speciale.

Potrivit lui Crin Antonescu, această lege clarifică dreptul României de a se apăra în fața unei amenințări, fără a mai exista îndoieli sau întârzieri în luarea deciziilor legate de securitatea națională. Antonescu spune că este nevoie de legi clare pentru a înfrunta provocările și amenințările externe.

„George Simion pierde. România câștigă. Curtea Constituțională a respins contestația lui Simion și a dat undă verde legii care permite armatei române să doboare dronele rusești care încalcă spațiul nostru aerian. Simion a atacat această lege. A pus în pericol securitatea națională, făcând astfel jocul Rusiei.

Legea e simplă: dacă intră drone inamice peste graniță, România are dreptul să se apere. Fără proceduri birocratice, fără permisiuni speciale, fără frică. Așa câștigăm războiul cu haosul extremiștilor: cu legi clare, instituții care funcționează și un stat care își apără cetățenii”, a scris Antonescu pe Facebook.

Postarea poate fi vizualizată aici.

CCR a respins sesizările depuse de AUR, POT și SOS România

CCR a respins sesizările depuse de AUR, POT și SOS România, care contestau două legi importante. Prima lege reglementează controlul utilizării spațiului aerian național, permițând doborârea dronelor, iar a doua se referă la desfășurarea misiunilor și operațiunilor militare pe timp de pace pe teritoriul României.

Amintim că instanţa constituţională a respins, ca neîntemeiate, obiecţiile de neconstituţionalitate formulate de senatori şi deputaţi aparţinând Grupurilor parlamentare S.O.S. România, ale Alianţei pentru Unirea Românilor şi ale Partidul Oamenilor Tineri şi a constatat că dispoziţiile art.7 alin.(2) şi (3), art.23, art.25, art.26 alin.(1) şi (2) din Legea privind controlul utilizării spaţiului aerian naţional sunt constituţionale în raport cu criticile formulate. În concluzie, drone precum cele rusești pot fi doborâte legal.