Crin Antonescu cere reuniunea CSAT
Crin Antonescu, candidatul coaliției guvernamentale la alegerile prezidențiale, a lansat un apel ferm joi, subliniind importanța unui răspuns decisiv la provocările externe cu care se confruntă România.
Într-o postare pe rețelele sociale, acesta a subliniat necesitatea ca țara să își apere interesele naționale cu fermitate, fără a rămâne pasivă sau a aștepta semnale externe.
Antonescu a menționat că, în contextul discuțiilor privind revenirea la parteneriatele strategice din 1997, România nu poate rămâne indiferentă.
”O ţară nu se apără cu mâinile-n sân. Discuţia despre întoarcerea parteneriatelor strategice la anul 1997 este una serioasă şi nu putem să tăcem sau să aşteptăm un semn. Trebuie să ieşim din încremenire şi să facem doi paşi simpli: 1. să se întrunească urgent Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi, ulterior, să se comunice clar şi punctual ce s-a discutat. 2. să se organizeze o întâlnire a tuturor liderilor politici pro-europeni din România. Spun toţi, pentru că soarta ţării ne priveşte pe toţi. Indiferent de poziţionarea ideologică”, scrie Crin Antonescu într-o postare pe Facebook.
Crin Antonescu a subliniat că România a mai trecut prin crize majore și că, pentru a depăși orice provocare, este esențial să rămânem uniți, calmi și deciși.
El a accentuat că politica națională nu se face în fața unui ecran de telefon și că este important să comunicăm cu claritate atât intern, către cetățeni, cât și extern, partenerilor internaționali, că România rămâne o națiune stabilă și capabilă să gestioneze crizele cu responsabilitate și coeziune.
Astfel, Antonescu a făcut un apel către toți liderii politici să lase la o parte divergențele ideologice și să participe activ la o dezbatere constructivă pentru viitorul țării.
”Cel mai important este să fim uniţi, calmi, decişi. Şi să explicăm românilor, în primul rând, şi partenerilor externi în al doilea, că nu mor caii când vor câinii. Şi politica mare, deşi nu pare, nu se face pe reţelele de socializare”, mai spune Antonescu.
Reacția Ministerului de Externe al României
Recent, ministrul român al Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a abordat un subiect fierbinte, dezvăluit într-o emisiune televizată de Cristian Diaconescu, șeful cancelariei prezidențiale.
Diaconescu a vorbit despre presupusele discuții de la Riad, dintre Rusia și Statele Unite, în cadrul cărora Rusia ar fi solicitat o nouă înțelegere referitoare la „sferele de influență”, similară celei de la Ialta din 1945.
Conform declarațiilor sale, România ar fi fost informată oficial despre aceste cereri prin canale diplomatice aliate.
Cu toate acestea, Emil Hurezeanu a răspuns cu fermitate la întrebările jurnaliștilor, subliniind că nu există nicio intenție concretă de schimbare a acestui sistem.
”Nu. Suntem membri ai Alianței Nord-Atlantice și ai Uniunii Europene, cu baze militare americane în Dobrogea și cu o prezență militară și cu tratate sigure de parteneriat strategic în Uniunea Europeană, cu Statele Unite în NATO. Sunt garanțiile deja existente, consemnate din parteneriatul strategic bilateral și ca aliați ai Alianței Nord Atlantice.” – a spus ministrul de Externe.
Acesta a fost întrebat și despre posibilitatea retragerii trupelor americane din Europa, un subiect care a fost vehiculat de unele surse, inclusiv publicația germană Bild. Ministrul a răspuns clar:
”Nu fac aceste … Nu există niciun fel de motiv”
În ceea ce privește schimbările de sferă de influență, Hurezeanu a insistat că România nu are o poziție oficială pe un subiect care, din perspectiva sa, nu este încă real sau confirmat.
”Nu avem o poziție a unei schimbări inexistente. Încă nu există niciun fel de intenție confirmată că sferele de influență pot fi schimbate sau din redistribuite.”
”Au existat multe discuții, la Riad și pe alte scene, unde se pregătesc sau au chiar loc negocieri în această fază. Ele nu sunt definitive, secvențele se succed rapid, încă n-avem concluzii și n-avem nici confirmări. Și să înțelegeți asta.”