Fostul președinte al Partidului Național Liberal (PNL), Crin Antonescu, a oferit detalii recente despre decizia sa de a intra în competiția pentru Președinția României. Antonescu a mărturisit că a fost contactat de liderul UDMR, Kelemen Hunor, încă de la începutul discuțiilor legate de posibilitatea candidaturii. De asemenea, el a subliniat că nu va candida din partea PNL, ci va fi un candidat susținut de mai multe formațiuni politice.
Crin Antonescu: „Primul care m-a sunat a fost Kelemen Hunor”
Crin Antonescu, fostul președinte al Partidului Național Liberal (PNL), a declarat că președintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost primul lider politic care l-a contactat pentru a discuta despre o eventuală candidatură la alegerile prezidențiale.
Antonescu a precizat că acest dialog a avut loc în contextul în care el se afla la Bruxelles și nu avusese până atunci intenția de a reveni în politică.
„Primul, propriu-zis, dintre cei trei lideri ai formațiunilor care a sunat pentru a discuta despre candidatură a fost, da, Kelemen Hunor. (…) El a fost primul care m-a întrebat dacă nu vreau să revăd niște vechi prieteni. Eram la Bruxelles. Eu, toți acești ani, departe de politică, în sensul activității politice, altfel totdeauna am urmărit cu interes, deci eu nu am avut, până în dimineața zilei de 25 noiembrie, ideea că s-ar putea pune această problemă în legătură cu mine”, a afirmat Crin Antonescu în cadrul unei intervenții la Antena 3.
Relațiile dintre Crin Antonescu și Kelemen Hunor, neîntrerupte
Crin Antonescu a menționat că, deși nu mai discutase cu liderul UDMR în ultimii zece ani, propunerea acestuia a fost binevenită. Cu toate acestea, fostul președinte al PNL a subliniat că nu intenționează să candideze ca reprezentant al Partidului Național Liberal.
„Din acest moment, chiar dacă în interiorul partidelor pot să mai existe dezbateri, eu nu îmi pun această problemă, pentru că această propunere a venit din partea unor lideri de partid care sunt nişte oameni responsabili, care pot vorbi în numele partidelor lor. ( …) Din acest moment, ca să vă spun drept, nu mai e problema mea şi nici nu mă interesează”, a explicat Antonescu.
Candidatura independentă și relația cu partidele politice
Fostul lider al PNL a clarificat că nu va candida ca membru al vreunui partid, dar nici nu poate susține o candidatură independentă în sensul logistic și financiar. Acesta a recunoscut că o astfel de provocare necesită susținerea unui partid politic.
„Pe mine mă interesează, în acest moment, că am acceptat să intru în această luptă, pentru că am ajuns şi eu la concluzia că România este la o răscruce, că pot oferi sau pot răspunde, în varianta mea, unei nevoi şi unei aşteptări pe care o parte semnificativă a electoratului român o are. (…) Apar nişte aspecte logistice, în sensul că eu nu am angajat o candidatură independentă în sensul nesusţinerii de către un partid, pentru că nu am capacitatea nici financiară, nici logistică de a strânge semnături şamd. Eu voi angaja o candidatură independentă în sensul că nu voi mai fi membru al Partidului Naţional Liberal şi voi avea un raport cu aceste trei partide care va fi foarte limpede, este deja foarte limpede”, a mai adăugat Antonescu.
Decizia asumată a fostului lider al PNL
Crin Antonescu a subliniat că decizia sa este „un lucru pe deplin asumat” și că, din punctul său de vedere, șansele de reușită sunt reale.
Fostul președinte al PNL a dezvăluit că a avut o singură întâlnire cu liderii celor trei formațiuni politice, pe 22 decembrie, și a acceptat să intre în competiție doar după o analiză profundă.
„Nu mă angajez în lupte politice, oricât de dificile, în care cred că nu aș avea șanse de câștig”, a conchis Crin Antonescu.