Crin Antonescu critică politica externă făcută de România în ultimii 5 ani

Crin Antonescu a afirmat marți, pe 22 aprilie, că în ultimele două decenii și jumătate, România a făcut o politică externă pe care a caracterizat-o drept „suficientă”.

Politicianul a spus că țara noastră, deși România a avut în ultimele decenii o orientare corectă spre Vest în politica externă, aceasta a fost în general pasivă, lipsită de profil și marcată de neglijențe, fiind caracterizată de o atitudine de suficiență și comoditate.

„Cred că politica externă a României făcută în ultimii 5, ca în ultimii 25 de ani, a fost o politică orientată corect ca opțiune majoră pro-occidentală, dar a fost o politică destul de pasivă, nu știu exact ce termen să folosesc, cu anumite neglijențe, cu prea puțin profil, a fost o politică în termeni comozi, în termeni de suficiență, o politică suficientă ar fi un termen”, a declarat el într-un interviu pentru Adevărul.

Antonescu a subliniat că este urgent să se restabilească comunicarea cu SUA, pentru a evita situația în care, după atâția ani de parteneriat NATO, România să ajungă să aibă nevoie de emisari discutabili pentru relațiile directe dintre București și Washington.

„Este absolut urgent să restabilim, măcar comunicarea cu SUA să nu mai ajungem să avem nevoie după atâția ani de parteneriat NATO, de relație bilaterală cu SUA de emisari discutabili în relația directă București – Washington”, a adăugat el.

 

Antonescu nu se consideră un om al sistemului

În cadrul aceluiași interviu, candidatul coaliției la alegerile prezidențiale a vorbit deschis despre relația sa cu „sistemul”, influențele din umbră, implicarea serviciilor secrete și a menționat câteva nume importante care ar putea face parte din guvernul său în cazul unei eventuale victorii la alegeri.

Crin Antonescu transmite un mesaj clar și ferm în legătură cu raportarea sa la ceea ce mulți consideră a fi „sistemul”. Candidatul favorit al coaliției de guvernare pentru alegerile prezidențiale din 2025 își asumă o traiectorie politică distinctă față de ceilalți competitori.

Deși nu se prezintă ca un candidat anti-sistem, acesta subliniază cu fermitate că nu face parte din structurile ascunse care influențează deciziile din spatele scenei.

„E o falsă temă (n.r. de campanie). Eu nu m-am recomandat anti-sistem, dar nici nu sunt un om al sistemului. M-am apucat de politică de foarte de jos, când aveam 30 de ani. Am făcut politică într-un sistem, care este cel democratic. Nu am avut altă funcție decât cele obținute prin votul alegătorilor”, afirmă el ferm.

Fostul președinte al PNL subliniază că toate momentele de intrare și ieșire din viața politică au fost întotdeauna decizii proprii. În opinia sa, acest aspect îl diferențiază de alți candidați, care au fost formați în cadrul birourilor politice ale diverselor instituții. Mai multe puteți aici.