Crin Antonescu: Cetățeni români egali în drepturi, ca și voturile

Candidatul prezidențial al coaliției de guvernare, Crin Antonescu, a discutat despre modul în care intenționează să colaboreze cu partidele politice din Parlament în cazul în care va câștiga alegerile.

În cadrul unei emisiuni televizate, acesta a subliniat că președintele are datoria să mențină un dialog constructiv cu toate formațiunile, indiferent de preferințele sale personale.

„Vă spun că există partide în Parlamentul României care mie nu-mi spun nimic bun și cu care aș dori să nu am de-a face.

Dar va trebui – și o voi face, dacă voi fi președinte – să le tratez exact la fel ca pe partidele pe care le apreciez pentru destule motive, care sunt la guvernare, cu care, în această calitate, trebuie să conlucrez”, a declarat Crin Antonescu la Antena 3 CNN.

El a explicat că toate partidele, indiferent de dimensiunea electoratului care le susține, au aceeași legitimitate, iar președintele trebuie să le ofere o șansă egală pentru a contribui la democrația țării.

„Partidul doamnei Șoșoacă este la fel de legitim în Parlament, și voturile lui sunt la fel de valoroase, pentru că sunt cetățeni români egali în drepturi, ca și voturile Partidului Național Liberal, să zicem, sau ale Partidului Social Democrat”, a adăugat candidatul.

Crin Antonescu
SURSA FOTO: Inquam Photos, Ovidiu Micsik

Poziția privind suveranismul și extremismul

Crin Antonescu a fost întrebat despre temele care ar putea domina campania electorală, cum ar fi suveranismul, apartenența la NATO și UE sau discursul extremiștilor.

În acest context, el a afirmat că „suveraniști în sensul Constituției suntem toți” și că nu vede necesitatea organizării unui referendum privind apartenența României la NATO și Uniunea Europeană, având în vedere că sprijinul românilor pentru aceste organizații a crescut.

„Extremiștii noștri nu au măcar tăria să recunoască că mint”, a spus el, referindu-se la inconsecvența unor declarații publice ale liderilor politici din această categorie.

Context sociopolitic

Potrivit unui sondaj INSCOP, menționat în emisiune, 88% dintre români se opun ieșirii din NATO și UE, iar încrederea în aceste organizații este în creștere. Aproape 70% dintre respondenți declară că au încredere multă și foarte multă în NATO, iar 66.8% în Uniunea Europeană.

Crin Antonescu a subliniat că dialogul cu toate partidele este esențial pentru a reduce fracturile din societate și pentru a încuraja o reprezentare mai bună a cetățenilor în viața politică.

„Președintele nu poate avea speranța că fractura de care vorbea domnul Andrei (…) poate fi redresată dacă nu intră într-un dialog cu partidele din opoziție, dacă nu le întinde o mână”, a spus el.