Într-un interviu recent acordat la Digi24, Crin Antonescu, fostul președinte al Camerei Deputaților și candidat la funcția de președinte al României, a abordat o serie de subiecte importante ce privesc politica externă, prioritățile diplomatice și viziunea sa asupra rolului țării în lume.
Despre confortul zborurilor și rolul unui președinte
Antonescu a subliniat, cu o sinceritate caracteristică, că nu este un om al confortului și că nu va face un subiect de discuție publică din cheltuielile legate de transportul personal.
Întrebat dacă, în cazul în care ar deveni președinte, ar utiliza avioane private pentru deplasările sale, Antonescu a clarificat:
„Un avion zboară la fel, nu sunt un om al confortului și vă pot garanta că toate cheltuielile vor fi făcute publice”.
Totodată, el a menționat că singura circumstanță în care ar accepta un astfel de transport ar fi „necesitatea diplomatică” de a-l utiliza, atunci când aceasta este absolut necesară.
![CRIN Antonescu](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2025/02/Crin-Antonescu-1-e1738773540680.jpg)
Prioritățile externe: Statele Unite și Bruxelles
În ceea ce privește primele destinații externe pentru o vizită de stat, Crin Antonescu a declarat că, dacă ar depinde de el, ar opta pentru Statele Unite, un partener strategic important al României.
Totodată, ar pune pe același plan Bruxelles-ul, nu dintr-o considerație politică față de capitala Belgiei, ci dintr-o perspectivă mai largă.
„Bruxelles este capitala Europei, din punct de vedere administrativ”, a explicat Antonescu.
Relațiile cu Rusia și nevoia de echilibru
Unul dintre subiectele sensibile abordate a fost relația cu Rusia.
Crin Antonescu a subliniat că România va trebui mereu să aibă o poziționare diplomatică față de Rusia, indiferent de contextul geopolitic.
„Relația cu Rusia nu poate fi ascunsă, evitată, ocolită. România, cât va exista, va exista și Rusia, mai departe sau mai aproape de ea, și va trebui să aibă o anumită poziționare”, a afirmat el.
În ceea ce privește conducătorul Rusiei, Vladimir Putin, Antonescu a fost clar în opinia sa:
„Nu am cum să nu consider un criminal un om care a declanșat un război și în urma căruia s-au petrecut crime de război”.
Antonescu a subliniat, totuși, că nu își permite să aprecieze dacă Putin este sau nu un patriot, adăugând că, din perspectiva sa, „un om care împiedică cetățenii să aibă acces la libertate nu poate fi considerat un patriot”.
![Crin Antonescu](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2025/02/Crin-Antonescu-2-e1738790489634-1200x676.jpg)
România și teritoriile din Ucraina
Referitor la revendicările teritoriale asupra unor regiuni istorice din Ucraina, Antonescu a declarat ferm că România nu ar trebui să ceară înapoi acele teritorii.
Deși conștient de legăturile istorice și culturale cu unele dintre aceste regiuni, fostul lider a subliniat că „a pune astăzi problema să revendicăm teritorii nu joacă în favoarea României și pune în pericol stabilitatea și securitatea noastră”. România, a spus el, trebuie să mențină o poziție echilibrată și să susțină securitatea în regiune prin dialog și cooperare internațională, nu prin revendicări teritoriale.