Crin Antonescu și autosuspendarea din funcția de candidat

Crin Antonescu, fostul președinte al Senatului și candidatul Coaliției pro-europene la președinția României, a declarat, într-un interviu acordat la Europa FM, că decizia sa de autosuspendare din funcția de candidat a fost una unilaterală, fără a se consulta cu reprezentanții celor patru formațiuni politice din Coaliție.

Motivele invocate pentru această decizie sunt amânarea stabilirii datei alegerilor prezidențiale și lipsa validării candidaturii sale în forurile statutare ale partidelor din Coaliție.

Antonescu a subliniat că stabilirea datei alegerilor ar fi trebuit să fie o prioritate și că amânarea acestui demers, care a durat aproape o lună, este o „tergiversare nejustificată”.

”Doresc să se stabilească – guvernul să stabilească, în conformitate cu legea – data alegerilor prezidențiale. Pare o amânare, o tergiversare nejustificată. Și doi: partidele care compun coaliția de guvernare și care au susținut, prin acordul lor, candidatura mea să-și ia în forurile statutare deciziile în legătură cu această candidatură, sau eventual o alta. Dar să se clarifice acest lucru. Sunt două chestiuni minimale, absolut necesare, pentru a definitiva sau a anula, a abandona această candidatură. Și în ce privește prima – stabilirea cât mai rapidă a datei alegerilor – cred că este o urgență a întregii societăți, nu a unui candidat sau altul, sau a unui partid sau altul.”

El a subliniat că, de la 7 decembrie 2024, când Curtea Constituțională a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale, autoritățile ar fi trebuit să stabilească rapid o nouă dată pentru refacerea alegerilor.

Potrivit lui, faptul că până la începutul lunii ianuarie nu fusese stabilită această dată este o situație inacceptabilă, cu atât mai mult cu cât România nu și-a încheiat încă ciclul electoral.

”Eu am spus foarte clar – deși știam că se va răstălmăci, pentru că sunt răstălmăcitori de profesie – nu am abandonat, nu m-am retras, nu dau înapoi. Am spus doar – și am folosit acest termen de suspendare – că lucrurile trebuie clarificate. Nu în ce mă privește a existat vreo ezitare. De a doua zi după ce acest anunț a fost făcut public sub semnătura celor patru lideri de partide și formațiuni politice am intrat, practic, într-o precampanie și nu am niciun motiv să dau înapoi sau să renunț. Dar am toate motivele să solicit niște clarificări absolut necesare tuturor.”

Crin Antonescu, PNL
SURSA FOTO: Dreamstime

Crin Antonescu consideră că politica trebuie să fie cât se poate de transparentă

În ceea ce privește candidaturile și comunicările interne ale coaliției, Antonescu a precizat că nu a abandonat candidatura, ci a solicitat doar clarificări în urma situației neclare legate de alegeri și validarea sa de către partidele din coaliție. Chiar dacă anunțul de autosuspendare a fost făcut public, Antonescu consideră că politica trebuie să fie cât se poate de transparentă și să nu fie considerată o afacere privată între liderii politici.

”Pentru că, în general, eu consider că în activitățile politice – cât se poate de mult, că nu se poate totul, întotdeauna – cât se poate de mult trebuie să fie public. Nu este o afacere privată între două, trei, cinci persoane. Sunt chestiuni de interes public, trebuie să fie făcute public.”

În ceea ce privește comunicarea cu premierul Marcel Ciolacu, Antonescu a menționat că nu a fost contactat de acesta, dar consideră că discuțiile private dintre liderii politici nu sunt de interes public.

”Astea sunt chestiuni, repet, de natură privată. Dar pot să vă spun că nu. Dar, încă o dată: astea sunt niște chestiuni care țin de sfera privată. Liderii politici – nu Ciolacu, alții … comunică public ceea ce au de comunicat.”

Ciolacu a declarat, la rândul său, că va discuta despre această situație la întâlnirea din 8 ianuarie, când se va decide ce este de făcut pentru a asigura continuarea parcursului pro-european al României.