În plină campanie electorală, numele lui Crin Antonescu revine în centrul atenției odată cu publicarea unei adeverințe CNSAS care menționează o declarație dată de acesta în anii ‘80. Potrivit instituției, documentul a fost semnat în 1988, în contextul unei anchete desfășurate la Școala Generală din Niculițel, județul Tulcea.
Totuși, CNSAS precizează că nu există elemente care să indice că Antonescu ar fi fost colaborator al Securității. Politicianul insistă că a fost doar o victimă a sistemului represiv, fiind urmărit, nu informator.
Crin Antonescu revine în centrul atenției odată cu publicarea unei adeverințe CNSAS
Crin Antonescu, candidatul susținut de Alianța România Înainte, este implicat într-un nou episod controversat.
Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a emis o adeverință oficială în care apare o declarație semnată de fostul președinte al PNL.
Documentul a fost oferit în 1988, într-un context care implică plecarea ilegală a unui coleg profesor în afara țării. CNSAS precizează, însă, că declarația nu dovedește vreo colaborare cu Securitatea, ci doar o interacțiune punctuală în cadrul unei anchete.
Antonescu: „Am fost urmărit, nu informator”
Fostul lider liberal susține că a fost audiat de Securitate în calitate de urmărit.
Potrivit declarațiilor sale, un prieten apropiat, inginer, a încercat să fugă din țară în 1987, fiind capturat după o tentativă eșuată în Bulgaria.
În acest context, Crin Antonescu, alături de alți doi cunoscuți, a fost chemat la sediul Securității pentru a da explicații.
„„Nu am avut nicio relație cu Securitatea decât în calitate de urmărit. În 1987 un prieten de-al meu, inginer a plecat într-o excursie în Bulgaria și de acolo a încercat să plece în Austria, nereușind, fiind capturat.
La plecare a lăsat câteva obiecte personale la prieteni, toți cei trei am fost chemați la Securitate. Am dat o declarație, am spus că nu știam ce intenții are, atât și nimic mai mult”, a afirmat politicianul în cadrul unei conferințe de presă recente.
Declarații detaliate despre faptele din trecut
Antonescu oferă detalii despre episodul care face obiectul documentului CNSAS. În 1988, același prieten a reușit să fugă definitiv din țară, stabilindu-se în Canada. În acea perioadă, spune fostul politician, a fost din nou contactat de autorități.
El afirmă că nu a furnizat nicio informație care să pună în pericol pe cineva. Mai mult, susține că a fost singura persoană care știa despre intențiile reale ale prietenului său și că a dus la capăt misiunea de a anunța părinții acestuia.
„Persoana respectivă, în 1988, a avut o nouă tentativă, de data aceasta reușită. Am fost singura persoană care a știut, mi-a lăsat misiunea de a-i anunța părinții. A ajuns în Canada, unde trăiește și azi.
Eu, chemat la Securitate în calitate de urmărit și în care nu dau nicio declarație, cer ca această declarație să fie făcută publică, nu am nimic de ascuns”, a menționat candidatul alianței.
„Un atac politic clasic în plină campanie”
Antonescu consideră că dezvăluirea acestui document este o încercare de discreditare politică. În declarațiile sale, se arată convins că subiectul este folosit ca armă electorală împotriva sa.
„Nu am avut altă relație cu Securitatea decât în calitate de victimă. Nu am furnizat niciodată nimănui informații care să dăuneze cuiva. Mai multe de atât, l-am acoperit pe prietenul meu”, adaugă candidatul.
El mai afirmă că acest tip de atacuri nu este o premieră, amintind și de aluziile făcute în trecut de fostul președinte Traian Băsescu.
„A mai fost o încercare a fostului președinte Traian Băsescu, a făcut o aluzie, i-am cerut public să prezinte dovezi, nu le-a produs”.
„Țin minte tot ce am scris”
Crin Antonescu recunoaște că nu are în posesie copia documentului din 1988, însă spune că își amintește cu precizie conținutul.
„Nu sunt în posesia acestei declarații. Eu țin minte ce am scris în ea, sunt 37 de ani, dar în mod categoric nimic care să-i dăuneze prietenului meu.
În momentul în care nu există nici cel mai mic element să fiu acuzat de ceva atât de grav, dar când se vehiculează ideea că Antonescu a făcut așa ceva, mi se pare un atac clasic de campanie și încă unul furibund”, a spus el.
Potrivit spuselor sale, declarația includea informații generale despre prietenia cu persoana urmărită, despre excursia în Bulgaria și despre faptul că nu cunoștea planurile acestuia de emigrare.
De asemenea, le-ar fi spus anchetatorilor că prietenul său nu a fost agresat de autoritățile străine și că părea afectat emoțional.