UPDATE
Candidatul coaliției, Crin Antonescu, a declarat luni că este necesar ca actuala campanie electorală să fie centrată pe viitorul României, și nu pe evaluări ale trecutului.
Deși recunoaște că mandatele lui Klaus Iohannis au avut momente importante și realizări semnificative, Antonescu subliniază că discuțiile despre acestea nu ar trebui să domine dezbaterea publică din prezent.
Prezența lui Ilie Bolojan la Cotroceni nu influențează deciziile PNL
Crin Antonescu a clarificat, de asemenea, că numirea lui Ilie Bolojan ca președinte interimar la Cotroceni nu afectează strategia Partidului Național Liberal (PNL) privind susținerea unui candidat la alegerile prezidențiale.
”Prezenţa domnului Ilie Bolojan, de bun augur în opinia noastră, ca preşedinte interimar la Cotroceni, nu are nicio influenţă, nu afectează cu nimic decizia Partidului Naţional Liberal, dacă vorbim de domnul Bolojan acum, de a susţine un candidat. Domnul Bolojan a spus foarte limpede acest lucru”, a spus Crin Antonescu la Parlament, întrebat dacă prezenţa lui Ilie Bolojan la Cotroceni, ca interimar, ar putea duce la schimbarea candidatului la prezidenţiale.
Fiind întrebat dacă demisia lui Klaus Iohannis ar putea avantaja candidații din zona extremistă, Crin Antonescu a susținut că această temă a fost folosită strict din rațiuni electorale de cei care au agitat ideea suspendării fostului președinte.
”Îmi pare rău că li s-au mai alăturat şi alţii. Nu ştiu dacă va fi un avantaj sau nu, vom vedea. Până la urmă vom merge în faţa cetăţenilor şi nu cred că acest calcul trebuie să ne reţină foarte mult timp. Dacă le va aduce puncte, vom vedea”, a menţionat candidatul coaliţiei.
Antonescu a subliniat că dezbaterea electorală trebuie să fie fundamentată pe soluții solide pentru viitor, și nu pe efectele demisiei lui Klaus Iohannis.
De asemenea, a reafirmat că deși istoria mandatelor lui Klaus Iohannis poate fi analizată în detaliu, campania electorală trebuie să fie despre ce urmează.
”Despre mandatele lui Klaus Iohannis, să ştiţi că putem discuta. (..) N-am nicio ezitare şi am curajul, dacă vreţi, electoral, să spun că în mandatele lui Klaus Iohannis s-au întâmplat şi lucruri bune şi lucruri importante pentru România. Dar această discuţie este una despre trecut. Îl vom evalua în fel şi chip. Acum discutăm în campanie despre viitor”, a mai spus Antonescu.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Demisia președintelui Klaus Iohannis a zguduit scena politică românească, generând reacții puternice din toate taberele. Decizia sa vine în contextul în care Parlamentul inițiase procedura de suspendare, iar presiunea politică devenise tot mai mare. Liderii politici s-au grăbit să comenteze momentul, unii salutând gestul ca fiind necesar, alții criticându-l drept tardiv.
Ilie Bolojan va prelua interimatul, iar Parlamentul urmează să oficializeze demisia. În acest climat tensionat, întrebările legate de viitorul politic al României și reluarea alegerilor prezidențiale rămân deschise.
Demisia lui Klaus Iohannis: Un gest necesar sau o retragere tardivă
Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni, într-o conferință de presă organizată la Palatul Cotroceni, că își depune mandatul înainte de încheierea oficială a mandatului său.
![Klaus Iohannis](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2025/02/Klaus-Iohannis-1-e1739189576787-1200x676.jpg)
El a invocat drept motiv dorința de a evita o criză politică majoră, subliniind că România ar fi fost expusă unor efecte negative dacă procedura de suspendare inițiată în Parlament ar fi continuat.
„Pentru a scuti România și pe cetățeni de această criză inutilă și negativă, demisionez din funcția de președinte al României.
Dumnezeu să binecuvânteze România!”, a declarat Iohannis, precizând că plecarea sa din funcție va fi efectivă începând cu 12 februarie.
Conform procedurilor legale, Ilie Bolojan, actualul președinte al Senatului, va prelua atribuțiile de președinte interimar al României.
Parlamentul urmează să ia act de demisia lui Iohannis, acest lucru fiind așteptat să se întâmple marți, înainte de continuarea procesului de suspendare.
Crin Antonescu: „Klaus Iohannis a luat decizia corectă”
Crin Antonescu, candidatul PSD-PNL-UDMR-Minorități la alegerile prezidențiale din 4 mai, a susținut că președintele a făcut ceea ce trebuia.
![Crin Antonescu](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2024/12/Crin-Antonescu-1-scaled-e1734887285230-1200x676.jpg)
„Klaus Iohannis a luat decizia corectă”, a declarat Antonescu, sugerând că demisia este un pas necesar pentru stabilitatea politică a țării.
George Simion: „E victoria voastră!”
Liderul AUR, George Simion, a reacționat imediat după anunțul demisiei președintelui, catalogând evenimentul drept o „victorie”.
![](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2021/04/george-simion-claudiu-tarziu-scaled-1024x683.jpg)
Simion a susținut că presiunea exercitată de partidele naționaliste și de USR asupra președintelui a dus la această decizie.
„E victoria voastră! Acum e timpul pentru TURUL 2 ÎNAPOI”, a scris Simion, referindu-se la anularea turului doi al alegerilor prezidențiale din decembrie.
Claudiu Târziu: „Primul pas pentru întoarcerea la normalitate”
Claudiu Târziu a salutat plecarea lui Klaus Iohannis, spunând că este „primul pas pentru întoarcerea la normalitate”.
El a criticat fostul președinte pentru instabilitatea politică generată în ultima perioadă și a cerut reluarea turului doi al alegerilor prezidențiale.
„Iohannis a zis că procesul de suspendare a președintelui din funcție, demarat în Parlament, va băga România în criză (nu lovitura de stat din 6 decembrie, pe care a orchestrat-o), că vom avea probleme de instabilitate politică internă și de o scădere de credibiltate în plan intern. Pentru ca apoi să-și anunțe demisia, începând cu 12 februarie a.c.
Eu cred că abia demisia lui aduce un strop de lămurire pe plan intern și internațional. Următorul pas ar fi reluarea turului 2 al alegerilor prezidențiale”, a afirmat senatorul AUR.
Elena Lasconi: „Demisia vine mult prea târziu”
Lidera USR, Elena Lasconi, a declarat că Iohannis a părăsit funcția prea târziu, iar România rămâne în continuare vulnerabilă.
![Elena Lasconi](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2024/12/Elena-Lasconi-5-e1733315791608-1200x676.jpg)
Ea a afirmat că țara trebuie să revină pe un drum corect și că demisia președintelui nu oferă răspunsuri la întrebările importante privind anularea alegerilor și securitatea electorală.
„Demisia lui Klaus Iohannis vine foarte târziu. Mult prea târziu ca să mai poată fi socotită de onoare. Și nici nu ne aduce răspunsuri la întrebările care macină țara asta de două luni de zile: de ce au anulat alegerile, cum ne protejăm de jocurile rușilor, cine ne apără de manipulare, putem garanta securitatea următorului scrutin?
După 10 ani cu Iohannis la Cotroceni, din păcate, și o spun ca om care a crezut în el, România este mai vulnerabilă ca oricând. Pe tura domniei sale democrația s-a făcut fărâme și acest lucru nu îi poate fi iertat. Mă bucur că presiunea pusă de USR în Parlament l-a scos pe Iohannis din adormire și nu ne vom opri aici. Avem nevoie să reașezăm instituțiile statului ca să lucreze pentru cetățeni, nu pentru vremelnici cocoțați în funcții”, a scris Lasconi pe Facebook.
Nicușor Dan: „Să construim împreună o speranță!”
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a reacționat la rândul său, subliniind că nemulțumirile oamenilor față de clasa politică nu dispar odată cu plecarea lui Iohannis.
![Nicușor Dan](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2024/12/Nicusor-Dan-35-e1734966146768-1200x676.jpg)
„Klaus Iohannis a plecat. Nemulțumirile oamenilor față de clasa politică rămân. Să construim împreună o speranță pentru viitorul societății!”, a scris Nicușor Dan pe Facebook.
Emil Boc: „Suspendarea ar agrava situația”
Prim-vicepreședintele PNL, Emil Boc, a susținut că suspendarea președintelui nu ar fi făcut decât să complice și mai mult lucrurile.
![Emil Boc](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2024/03/Emil-Boc-1200x800.jpg)
„Suntem într-un prim proces electoral. O asemenea procedură de suspendare nu ar face decât să agraveze situația per ansamblu a României, nu să o rezolve. De aceea, în Partidul Național Liberal eu nu am întâlnit personal voci care să susțină suspendare din funcție a președintelui României. Sunt convins că dacă vreodată, prin absurd, se va ajunge la un asemenea demers, Partidul Național Liberal nu va susține un asemenea demers.
Ceea ce a spus Curtea Constituțională ne place sau nu ne place într-un stat de drept, deciziile Curții constituționale au fost obligatorii, scrie în Constituție, sunt definitive și obligatorii”, a afirmat Boc.
Klaus Iohannis: „Vom fi, efectiv, de râsul lumii”
În discursul său de la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis a avertizat asupra efectelor negative ale suspendării sale.
„Nu va înțelege absolut nimeni dintre partenerii noștri de ce România își demite președintele, după ce a început deja procedura pentru alegerea noului președinte. Nu va înțelege ce rost are un astfel de demers când președintele în funcție va pleca oricum. Mai pe românește, vom fi, efectiv, de râsul lumii”, a spus Iohannis.
Parlamentul decide marți soarta procedurii de suspendare
Marți, Parlamentul se reunește pentru a analiza solicitarea de suspendare a lui Klaus Iohannis. Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului au decis să supună la vot această inițiativă.
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a declarat că Parlamentul trebuie să decidă dacă solicitarea de suspendare a președintelui va fi trimisă Curții Constituționale sau dacă se va opta pentru o comisie de anchetă care să analizeze acest proces.
Decizia de a continua procedura de suspendare sau de a o opri rămâne în mâinile parlamentarilor.