Crin Antonescu, despre relația pe care o are cu Klaus Iohannis

Crin Antonescu, candidatul comun desemnat de coaliția PSD-PNL-UDMR pentru alegerile prezidențiale, a declarat că nu a avut nicio discuție cu președintele Klaus Iohannis în ultimii 10 ani.

Fostul lider liberal a subliniat că nu regreta deloc faptul că l-a convins pe Klaus Iohannis să intre în PNL în 2013, chiar dacă acesta i-a luat locul de candidat la prezidențiale un an mai târziu.

”Nu regret deloc, Klaus Iohannis era necesar. A fost o opțiune bună în 2014, având în vedere alternativa: Victor Ponta și cercul său de apropiați”, a spus Antonescu la Prima TV.

Fostul lider PNL a caracterizat relația sa cu președintele Iohannis ca fiind una ”impecabilă”, deși a recunoscut că nu a existat o prietenie între ei. ”Nu am stat la şpriţuri, cum se spune”, a adăugat Crin Antonescu.

În cadrul emisiunii Insider Politic, difuzată sâmbătă pe Prima TV, Crin Antonescu a fost întrebat dacă regreta că l-a adus pe Klaus Iohannis în politica mare.

Răspunsul fostului lider PNL a fost ferm: ”Nicidecum. Vreau să clarific pentru cei care au confuzii în minte: eu am contribuit la aducerea lui Klaus Iohannis în prim-planul politicii, dar președinte al României nu l-am făcut eu, ci l-au făcut românii, cu un număr record de voturi, atât la prima, cât și la a doua sa candidatură. Iohannis a fost necesar în 2014, a fost o variantă bună față de ce oferea alternativa, respectiv Victor Ponta și anturajul acestuia. Deci, da, sunt mulțumit că am făcut asta, dar subliniez că a fost doar o verigă. Deciziile mari privind destinul politic al lui Klaus Iohannis au fost luate de el și de alegători.”

Fostul lider PNL a fost întrebat dacă a avut vreo discuție cu Klaus Iohannis în ultimele două săptămâni, în contextul în care coaliția de guvernare l-a desemnat pe Iohannis drept candidat la prezidențiale.

”Nu, nu am discutat cu domnul Klaus Iohannis în acești 10 ani, nici în ultimele două săptămâni. Dânsul a fost președintele unei țări, iar eu am fost un om retras, un privat. Nu ne-am întâlnit, pentru că, în general, atunci când ai de-a face cu un președinte, trebuie să ai un motiv anume să-l cauți. N-am avut acest motiv. Pe de altă parte, domnia sa, cu agenda unui președinte, nu a simțit nevoia să avem vreo discuție. Eu am avut cu Iohannis o relație foarte corectă, din punctul meu de vedere, impecabilă, dar nu a fost o relație de prietenie. Nu am stat la şpriţuri, cum se spune”, a explicat Antonescu.

Relație de prietenie cu Victor Ponta

Crin Antonescu a adăugat că, în schimb, în perioada în care era lider al PNL, avea o relație de prietenie mai apropiată cu Victor Ponta, liderul PSD de atunci.

”Cu Ponta aveam o relație mai apropiată în acea perioadă. Aveam activități aproape zilnice, iar construcția USL-ului a fost un proces complicat. Mergeam prin țară, discutam cu colegii și cu oamenii. Nu era încă era TikTok, era vremea «door-to-door»”, a spus fostul lider liberal.

Klaus Iohannis s-a alăturat PNL în februarie 2013, la insistențele lui Crin Antonescu, în calitate de primar al Sibiului.

”Am lansat o invitație insistentă și am făcut-o de mult timp unui om care, printre persoanele publice din România, se bucură de un mare respect. A dovedit că performanța constantă este posibilă, iar noi, toți românii, ne mândrim cu el. De astăzi, PNL este mai bogat, mai puternic și mai prestigios”, spunea Crin Antonescu atunci.

În ianuarie 2014, în urma unui accident aviatic în munții Apuseni, în care și-au pierdut viața Adrian Iovan și studenta Aura Ion, liberalii l-au propus pe Klaus Iohannis pentru funcția de vicepremier și ministru de Interne.

Cu toate acestea, premierul Victor Ponta a refuzat propunerea, iar această decizie a dus la ruperea USL, coaliția guvernamentală PSD-PNL. La scurt timp după, PNL a obținut doar 15% din voturi la alegerile europarlamentare din mai 2014, iar Crin Antonescu a demisionat din fruntea partidului.

Klaus Iohannis a preluat conducerea PNL și a devenit candidatul partidului la alegerile prezidențiale, învingându-l pe Victor Ponta în cursa pentru Cotroceni.