Crin Antonescu, despre o eventuală candidatură a lui Victor Ponta
Întrebat despre intenția lui Victor Ponta de a candida și despre impactul acestei decizii asupra distribuirii voturilor, Antonescu a declarat că „apariția fiecărui candidat splitează votul”.
„N-am venit să vorbesc despre el. Se anunță din partea lui iminenta candidatură. Nu știu când se va întâmpla. Ponta a revenit de curând, este membru PSD, parlamentar PSD și vreau să se înțeleagă că eu n-am cerut PSD-ului, nici nu l-am împiedicat pe el să obțină învestitura din partea PSD-ului.
Mie mi s-a propus din partea liderilor coaliției. I-am întrebat dacă s-au gândit bine, mi-au dat răspuns că nu au altă soluție, am fost de acord, m-am prezentat și am fost votat la acele trei formațiuni, cu un scor elocvent. Nu l-am împiedicat cu nimic pe Ponta, e problema PSD-ului. Dacă va candida, vom fi competitori împreună cu atâția alții, vom discuta atunci ce e de discutat.
Cu fiecare candidat, se rup niște voturi, nu știu câte, dar apariția fiecărui candidat splitează votul. Spre deosebire de alții, eu nu știu ce vor românii, toți. Nu știu ce vor vota PSD-iștii. Vom vedea”, a declarat el într-un interviu pentru Antena 3 CNN.
Nu există nicio preferință din exterior pentru un candidat anume
Întrebat dacă, în mai, președintele va fi ales exclusiv de poporul român sau dacă va fi impus un candidat, Crin Antonescu a răspuns că nu are informații care să sugereze că „există o preferință a cuiva important pentru vreun candidat”.
„Nu am informații că există o preferință a cuiva important, să zicem administrația americană, pentru vreun candidat și speranța mea este că nu vom avea tulburări de felul celor care au fost la turul 1, pentru că acolo s-a vorbit eventual de actori statali sau nestatali, dar care indirect puteau fi influențați de alte state. Sper că va fi o alegere exclusiv a românilor”, a spus acesta.
Politicianul a fost întrebat, totodată, dacă are certitudinea că aceste alegeri vor fi serioase.
„Nu am această siguranță, nu așa avea pe ce să o întemeiez, dar ca să ajung la ceva comparabil ar trebui mai multă comunicare din partea unor instituții, poate chiar din partea președintelui.
Un indiciu de comunicare publică în care să mi se spună că s-au luat niște măsuri de siguranță. Fără o astfel de comunicare sau alegație publică oficială nu pot decât să sper”, a spus acesta.
Extremismul nu trebuie tolerat, spune Crin Antonescu
Crin Antonescu a fost întrebat despre locul pe care îl vor ocupa, în campania electorală, două teme importante: pericolul mișcărilor și ideilor fasciste în România și influența rusească în societatea românească. Politicianul a subliniat că extremismul nu trebuie tolerat.
„Eu am spus și în discursul de la congresul PSD că nu înțeleg toleranță pentru intoleranță și nu înțeleg libertate pentru extremism. Nu ne mai putem îmbăta cu apă rece, să aplicăm legislația existentă și dacă e nevoie, să o înăsprim, atât în ce privește acțiuni de un fel sau altul împotriva ordinii constituționale democratice.
Pentru cei care spun că nu există fascism, sigur că nu e stricto sensum, în sensul mussolinian, dar e un extremism anti-democratic. Asta nu trebuie tolerat”, a afirmat el.
Candidatul coaliției la prezidențiale a menționat, de asemenea, că în România, din a doua zi a războiului din Ucraina, există persoane care, beneficiind de libertatea de exprimare, au interpretat și dezinformat, posibil cu conivență, utilizând formulări propagandistice ruse.
Antonescu a afirmat că astfel s-a ajuns ca un număr semnificativ de oameni să creadă că vinovat de război este Zelenski, că ucrainenii sunt o formă de fascism și că România a fost grav afectată de sprijinul acordat Ucrainei.
El a adăugat că, în acest context, există o persoană care susține clar că ar trebui să ne așezăm la masă pentru a obține ceva de la Ucraina, indicând în mod specific ce teritorii ar trebui să fie luate, argumentând că acestea au aparținut României și că populația lor este românească.
„Există o declarație absolut odioasă, antisemită e puțin spus, a unui șef de partid parlamentar, doamna Șoșoacă, pe care am văzut-o cu toții, despre evrei, care n-a fost sancționată, nici măcar cu o amendă”, a spus acesta.
Politicianul a mai afirmat că, dacă astfel de acțiuni rămân nepedepsite, nu vom putea decât să așteptăm momentul în care ne vom pierde libertățile. El a subliniat că oamenii care l-au atacat pe Navalnîi la o zi după ce acesta a murit și care i-au atacat și soția nu s-au gândit că ar putea exprima acest punct de vedere în România, în timp ce Navalnîi a murit în închisoare în Siberia.